slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Ciasto gryczane z mlecznym kremem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na bardzo smaczne ciasto składające się z gryczanego biszkoptu oraz mocno mlecznego kremu. Ciasto jest słodkie, sycące i rozpływające się w ustach. Polecam.

Ciasto gryczane z mlecznym kremem

Składniki:

Ciasto gryczane z mlecznym kremem

 

  • biszkopt: 4 jajka
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 1/2 szkl mąki gryczanej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • krem:
  • 250 g mascarpone
  • 200 g masła
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 2 szkl mleka pełnego w proszku
  • polewa: 50 g masła
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao naturalnego
  • 1 łyżka mleka w proszku
  • oraz 30 g płatków migdałowych
  • tortownica o śred, 26 cm

Sposób przygotowania:

Ciasto gryczane z mlecznym kremem
Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Następnie dodajemy po łyżce cukru pudru cały czas miksując. Gdy piana zrobi się szklista dodajemy po 1 żółtku oraz olej, cały czas miksujemy ale na najniższych obrotach miksera. Gdy piana połączy się z żółtkami i olejem przestajemy miksować.

Przesiewamy do masy mąkę gryczaną razem z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką.

Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto, wyrównujemy.

Wstawiamy biszkopt do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Po upieczeniu wyjmujemy biszkopt z piekarnika i "upuszczamy" go na podłogę z wysokości ok. 50 cm. Delikatnie odcinamy ciasto od boków blaszki i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Zimny biszkopt przekrajamy na 2 blaty.

Krem: do wysokiej miski przekładamy pokrojone masło w temperaturze pokojowej, dosypujemy cukier i miksujemy, aż masa zbieleje. Następnie dodajemy po 1 łyżce mascarpone cały czas miksując. Na koniec wsypujemy mleko w proszku i miksujemy do połączenia się składników. 

Polewa: do garnuszka przekłądamy skłądniki na polewę i podgrzewamy, mieszamy najlepiej rózgą.

Gdy masło się rozpuści, zdejmujemy polewę z ognia i odstawiamy do przestudzenia.

Składamy ciasto: najlepiej zrobić to w tortownicy w której piekł się biszkopt. Na dno układamy blat biszkoptu, wykładamy na niego krem, wyrównujemy. Na kremie układamy drugi blat ciasta i lekko dociskamy.

Gdy polewa zacznie tężeć polewamy nią wierzch ciasta. Posypujemy płatkami migdałowymi i wstawiamy ciasto do lodówki. Najlepsze będzie na drugi dzień. Smacznego.

Tagi:

ciasto deser