Sposób przygotowania:
Ciasto biszkoptowe z owocami i galaretką
Biszkopt ciemny:
Białka dokładnie ubijamy. Stale ubijając wsypujemy do nich cukier. Następnie ciągle ubijając dodajemy po jednym żółtku. Na koniec zmniejszamy obroty miksera do minimum i stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Całość dokładnie, ale bardzo ostrożnie ze sobą łączymy. Tak przygotowane ciasto przelewamy do formy i pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 180 st.
Biszkopt jasny:
Białka dokładnie ubijamy. Stale ubijając wsypujemy do nich cukier. Następnie ciągle ubijając dodajemy po jednym żółtku. Na koniec zmniejszamy obroty miksera do minimum i stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie, ale bardzo ostrożnie ze sobą łączymy. Tak przygotowane ciasto przelewamy do formy i pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 180 st.
Masa budyniowa:
Budyń przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu przy czym zmniejszamy ilość mleka o 1/4. Na ugotowany budyń nakładamy kawałek folii spożywczej, dzięki temu nie zrobi się na nim gruba "skóra" i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę i stopniowo dodajemy do niego ostudzony budyń oraz kilka kropli aromatu waniliowego.
Gdy upieczone biszkopty oraz ugotowany budyń będą nam stygły otwieramy puszkę brzoskwiń i wykładamy je na sitko tak by dokładnie ociekły nam z zalewy, w której się znajdowały, a następnie kroimy je w kostkę.
Winogron jeśli ktoś nie lubi ze skórką obieramy go z niej, a następnie każdą "kulkę" przekrawamy na pół i pozbawiamy pestek. Najlepiej zrobić to przed samym wyłożeniem owoców na ciasto i zalaniem galaretką inaczej winogron pozbawiony skórki zrobi się ciemny i mało apetyczny.
Galaretki rozpuszczamy w podanej na opakowaniu ilości wody i studzimy.
Biszkopt jasny i ciemny przycinamy, czyli z każdego boku odcinamy pasek o szerokości około 1 cm. Paski będą nam potrzebne więc się ich nie pozbywamy. Jasny biszkopt pokrywamy masą budyniową.
Ciemny biszkopt kroimy na kwadraty. Połowę z nich odkładamy.
Odkrojone boki z ciemnego biszkopta smarujemy masą od spodu i ze strony, do której będą przylegały kwadraty oraz owoce z galaretką. Pozostałe kwadraty pokrywamy z każdego boku masą budyniową i układamy je na posmarowanym jasnym biszkopcie na kształt szachownicy. Między kwadratami nie może mieć ani jednej szpary inaczej galaretka "ucieknie". Miejsca bez biszkopta powinny być dokładnie pokryte masą. W puste otwory dajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie po czym zalewamy ostudzoną galaretką i odstawiamy od całkowitego stężenia.
Gdy galaretka stężeje zabieramy się za drugie piętro ciasta.
Białe paski biszkopta pokrywamy masą w taki sam sposób jak zrobiliśmy to z ciemnymi paskami i układamy je na paskach z ciasta kakaowego. Następnie na każdy otwór z owocami i galaretką układamy pokryty masą kwadrat, z ciemnego biszkopta, który wcześniej odłożyliśmy. Miejsca, na które będą ułożone winogrona muszą być dokładnie pokryte masą. Na tak przygotowane "piętro" układamy winogron i zalewamy galaretką i odstawiamy do całkowitego stężenia.
Pozostałą galaretkę zostawiamy do stężenia a następnie za pomocą widelca "drapiemy".
Gotowe ciasto ozdabiamy pozostałą "podrapaną" galaretką.Najlepsze jest jak postoi przez 2-3 godziny w lodówce.
Białka dokładnie ubijamy. Stale ubijając wsypujemy do nich cukier. Następnie ciągle ubijając dodajemy po jednym żółtku. Na koniec zmniejszamy obroty miksera do minimum i stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Całość dokładnie, ale bardzo ostrożnie ze sobą łączymy. Tak przygotowane ciasto przelewamy do formy i pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 180 st.
Biszkopt jasny:
Białka dokładnie ubijamy. Stale ubijając wsypujemy do nich cukier. Następnie ciągle ubijając dodajemy po jednym żółtku. Na koniec zmniejszamy obroty miksera do minimum i stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie, ale bardzo ostrożnie ze sobą łączymy. Tak przygotowane ciasto przelewamy do formy i pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 180 st.
Masa budyniowa:
Budyń przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu przy czym zmniejszamy ilość mleka o 1/4. Na ugotowany budyń nakładamy kawałek folii spożywczej, dzięki temu nie zrobi się na nim gruba "skóra" i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę i stopniowo dodajemy do niego ostudzony budyń oraz kilka kropli aromatu waniliowego.
Gdy upieczone biszkopty oraz ugotowany budyń będą nam stygły otwieramy puszkę brzoskwiń i wykładamy je na sitko tak by dokładnie ociekły nam z zalewy, w której się znajdowały, a następnie kroimy je w kostkę.
Winogron jeśli ktoś nie lubi ze skórką obieramy go z niej, a następnie każdą "kulkę" przekrawamy na pół i pozbawiamy pestek. Najlepiej zrobić to przed samym wyłożeniem owoców na ciasto i zalaniem galaretką inaczej winogron pozbawiony skórki zrobi się ciemny i mało apetyczny.
Galaretki rozpuszczamy w podanej na opakowaniu ilości wody i studzimy.
Biszkopt jasny i ciemny przycinamy, czyli z każdego boku odcinamy pasek o szerokości około 1 cm. Paski będą nam potrzebne więc się ich nie pozbywamy. Jasny biszkopt pokrywamy masą budyniową.
Ciemny biszkopt kroimy na kwadraty. Połowę z nich odkładamy.
Odkrojone boki z ciemnego biszkopta smarujemy masą od spodu i ze strony, do której będą przylegały kwadraty oraz owoce z galaretką. Pozostałe kwadraty pokrywamy z każdego boku masą budyniową i układamy je na posmarowanym jasnym biszkopcie na kształt szachownicy. Między kwadratami nie może mieć ani jednej szpary inaczej galaretka "ucieknie". Miejsca bez biszkopta powinny być dokładnie pokryte masą. W puste otwory dajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie po czym zalewamy ostudzoną galaretką i odstawiamy od całkowitego stężenia.
Gdy galaretka stężeje zabieramy się za drugie piętro ciasta.
Białe paski biszkopta pokrywamy masą w taki sam sposób jak zrobiliśmy to z ciemnymi paskami i układamy je na paskach z ciasta kakaowego. Następnie na każdy otwór z owocami i galaretką układamy pokryty masą kwadrat, z ciemnego biszkopta, który wcześniej odłożyliśmy. Miejsca, na które będą ułożone winogrona muszą być dokładnie pokryte masą. Na tak przygotowane "piętro" układamy winogron i zalewamy galaretką i odstawiamy do całkowitego stężenia.
Pozostałą galaretkę zostawiamy do stężenia a następnie za pomocą widelca "drapiemy".
Gotowe ciasto ozdabiamy pozostałą "podrapaną" galaretką.Najlepsze jest jak postoi przez 2-3 godziny w lodówce.
edytaha
misia5
Proszę bardzo:) Jak tylko ponownie go zrobię to dam znać:)
2milutka
misia5
Wiem, że długi opis, ale wolałam opisać go tak, by każdy wiedział "co z czym się je" i nie zastanawiał się czemu ma być tak, a nie inaczej. Powiem szczerze zastanawiałam się, czy opisałam na tyle dokładnie, że każdy kto ewentualnie będzie chciał je zrobić to będzie wiedział jak:)
agnieszka32910
misia5
Cieszę się, że Ci się podoba:)
dodi1
misia5
:)
monikaT83
misia5
To ciasto tylko wygląda na skomplikowane:) W rzeczywistości jest znacznie łatwiejsze w wykonaniu:) Tylko trzeba pamiętać o dobrym pokryciu każdego kwadracika masą, żeby galaretki nie uciekały:)
-Natka-
misia5
Trochę pracy przy nim jest, ale smak i efekt końcowy jest tego wart:) Owoce oraz galaretki można dobierać wedle gustu. Mogą być nawet świeże owoce kiwi i ananasa przy czym trzeba użyć galaretki 30 minutowej, która zastyga już będąc ciepła. Mi osobiście ona nie smakuje, bo jest bez smaku (jakby w niej brakowało tego co najważniejsze owocowego polotu:) ), ale może komuś innemu smakuje.
marietta
misia5
Opis jest szczegółowy, bo dzięki temu każdy będzie w stanie wykonać ciasto jeśli będzie się mu podobało. Opisy to mój szkolny koszmar:) Zawsze pisałam za dużo:) Nawet o zwykłej jajecznicy można elaborat napisać:)