Sposób przygotowania:
Ciasto biszoptowo- piernikowe z masą
Białka jaj oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka jaj utrzeć z cukrem na puszystą masę. Do masy żółtkowej dodać obie mąki i proszek do pieczenia. Następnie ciągle delikatnie mieszając dodać po łyżce piany z białek. Połowę ciasta przelać do blaszki, do drugiej dodać kakao i przyprawę do pierników. Delikatnie wymieszać. Przelać do drugiej blaszki. Ciasta piec przez około 25 minut w temp. 160 stopni. Biszkopt piernikowy podzielić na dwa blaty. Na mleku ugotować budyń. Odstawić go do przestudzenia. Miękką margarynę zmiksować z cukrem pudrem, miksując dodawać po łyżce budyniu. Jeden blat biszkoptu posmarować połową masy, przykryć jasnym biszkoptem, posmarować drugą połową masy, przykryć ciemnym blatem. Margarynę rozpuścić w rondelku, dodać cukier puder, kakao, zagotować. Zdjąć z ognia, dodać mleko. Po wymieszaniu tak przygotowaną polewą polać ciasto. Posypać wiórkami kokosowymi.
Sarenka
Ilonar2301
Dziękuję :) Tak, ciasto zrobiłam w dużej blaszce. Zastanawiałam się nad 12 jajkami, ale z 10 też nie wyszło za niskie :)