Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Ciasto biszoptowo- piernikowe z masą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ciasto biszkoptowo- piernikowe z masą budyniową. Moi domownicy je uwielbiają.

Ciasto biszoptowo- piernikowe z masą

Składniki:

Ciasto biszoptowo- piernikowe z masą

 

  • 10 jaj
  • 2 szklanki mąki
  • 0,7 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szczypta soli
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kakao
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika

 

  • 2 szklanki mleka
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 25 dag margaryny
  • 0,5 szklanki cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Ciasto biszoptowo- piernikowe z masą
Białka jaj oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka jaj utrzeć z cukrem na puszystą masę. Do masy żółtkowej dodać obie mąki i proszek do pieczenia. Następnie ciągle delikatnie mieszając dodać po łyżce piany z białek. Połowę ciasta przelać do blaszki, do drugiej dodać kakao i przyprawę do pierników. Delikatnie wymieszać. Przelać do drugiej blaszki. Ciasta piec przez około 25 minut w temp. 160 stopni. Biszkopt piernikowy podzielić na dwa blaty. Na mleku ugotować budyń. Odstawić go do przestudzenia. Miękką margarynę zmiksować z cukrem pudrem, miksując dodawać po łyżce budyniu. Jeden blat biszkoptu posmarować połową masy, przykryć jasnym biszkoptem, posmarować drugą połową masy, przykryć ciemnym blatem. Margarynę rozpuścić w rondelku, dodać cukier puder, kakao, zagotować. Zdjąć z ognia, dodać mleko. Po wymieszaniu tak przygotowaną polewą polać ciasto. Posypać wiórkami kokosowymi.