zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Ciasto borówkowo - brzoskwiniowe

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Ciasto z letnimi owocami - brzoskwinie i borówki. Idealne na deser!

Ciasto borówkowo -  brzoskwiniowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto borówkowo - brzoskwiniowe

 

  • Ciasto :
  • 3 duże jajka
  • 100 ml białego wina ( użyłam Carlo Rossi )
  • 1,5 szk mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g Margaryny Kasia
  • 3/4 szk cukru
  • 1 cukier waniliowy

 

  • Masa :
  • 350 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 szt śmietan fix
  • 2 cukry waniliowe

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto borówkowo - brzoskwiniowe
Kasię o temperaturze pokojowej utrzeć, dodać cukier i cukier waniliowy i dalej ucierać.Dodawać w trakcie ucierania po jednym jajku.Gdy margaryna połączy się z jajkami dodać wino oraz mąkę i proszek do pieczenia i kakao.Dokładnie wymieszać składniki na ciasto.Masę przełożyć do tortownicy wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą.Piec 30 minut w 170 stopniach.Ciasto wystudzić i przekroić na dwa placki.Zimną śmietanę ubić z wymieszanymi ze śmietan fixami i cukrami waniliowymi.Ubijać aż śmietana nabierze gęstej konsystencji.Dodać serek mascarpone i na wolnych obrotach wszystko dokładnie połączyć.Na jeden placek wyłożyć 3/4 masy, na niej ułożyć borówki.Położyć drugi placek i położyć resztę masy.Górę i dół ciasta udekorować borówkami i pokrojoną w półplasterki brzoskwinią.
Ciasto borówkowo -  brzoskwiniowe
ciasto borówkowo brzoskwiniowe z masą śmietanową w całości