Ciasto brzoskwiniowe z delicjami.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Przepis dostałam od koleżanki i wypróbowałam.Wyszło smaczne ciasto i na pewno jeszcze nie raz je zrobię.

Ciasto brzoskwiniowe z delicjami.

Składniki:

Ciasto brzoskwiniowe z delicjami.

 

  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • 2 białka
  • 20 dag.cukru
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • 5 dag orzechów włoskich drobniutko posiekanych
  • 5 dag.rodzynek
  • 10 dag.kokosu
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka proszku do pieczenia

 

  • Krem:
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 2 budynie śmietankowe
  • 20 dag masła (1 kostka)
  • 3 łyżki cukru
  • 2 żółtka

 

  • 2 opakowania delicji
  • 2 galaretki brzoskwiniowe.

 

Sposób przygotowania:

Ciasto brzoskwiniowe z delicjami.
Białka ubijamy z cukrem na sztywno.Następnie delikatnie dodajemy żółtka i bakalie oraz mąkę zmieszaną z proszkiem i kakaem.Pieczemy w tem ok.180 stopni przez 40 min.Ciasto sprawdzamy drewnianym patyczkiem.Jeśli jest suchy to znaczy że jest upieczone.Brzoskwinie kroimy w paseczki.Sok z cukrem gotujemy a budynie rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody i dodajemy do nich żółtka i dobrze mieszamy.Wlewamy do gotującego się soku i mieszamy do zgęstnienia.Studzimy.Masło ucieramy na puch i dodajemy zimną masę.Galaretki rozpuszczamy wedle przepisu na opakowaniu.Na ciasto wykładamy połowę kremu,na to wykładamy delicje czekoladą na dół.Wykładamy resztę kremu.Na nim układamy brzoskwinie i zalewamy tężejącą galaretką.