Sposób przygotowania:
Ciasto brzoskwiniowe z krążkami rolady
W pierwszej kolejności pieczemy biszkopty(można to zrobić dzień wcześniej). Biszkopt ciemny pieczemy z 6 jajek, czyli białka z 6 jajek ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy 1 szklankę cukru kryształu i powoli po jednym żóltku stale mieszając, potem w szklance mieszamy 3/4 szklanki mąki z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i to dodajemy do masy , na końcu dodajemy 2- 3 łyżki kakao i mieszamy dokładnie do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Wylewamy na formę pieczemy ok. 20 minut w temp. 175 st. C. Potem pieczemy jasny biszkopt, czyli białka z 5 jajek (można też z 4) ubijamy na sztywno, i dodajemy 1 szklankę cukru kryształu i znów po jednym żółtku, potem 1 szklankę mąki wymieszaną z 1 łyżeczką proszku do pieczenia. Wylewamy na formę (ja piekę na formie o wymiarach ok. 25/40 cm) i pieczemy również ok. 20 minut w temp. 175 stC. Jasny biszkopt studzimy i następnie smarujemy równo powidłami i zwijamy w roladę a potem kroimy w ok. 1cm krążki. Następnie przygotowujemy budyń: do miski lub innego małego naczynia wlewamy 1/2 szklanki mleka i w tym roztrzepujemy 4 żółtka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżkę mąki pszennej, resztę mleka gotujemy w garnku z 1 szklanką cukru i 1 cukrem waniliowym, gdy mleko się zagotuje wlewamy mleko z żółtkami i mieszamy (nasjlepiej miksować mikserem bo wtedy budyń ma bardziej gładką i puszystą konsystencję). Następnie ucieramy kostkę masła i dodajemy do tego przestudzony budyń. Ciasto przekładamy: ciemny biszkopt- połowa masy- krążki rolady ułożone plasko jeden koło drugiego- druga połowa masy- pokrojone brzoskwinie- galaretka.