Sposób przygotowania:
Ciasto budyniowo - herbatnikowe
CIASTO:
Masło utrzeć na puszystą masę, dodać żółtka, przesiany cukier puder, cukier waniliowy, sól i skórkę cytrynową. Mąkę i mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia przesiać, stopniowo dodawać do masy. Ubić na sztywno białko i dodać do ciasta. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia, rozłożyć ciasto.. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stop. C przez 20 minut. Wyjąć z piekarnika, zdjąć papier i odstawić do wystudzenia.
KREM:
Rozmieszać budyń z cukrem i niewielką ilością mleka. Resztę mleka zagotować, dodać rozmieszany budyń, krótko gotować, ostudzić. Masło o temperaturze pokojowej ukręcić na pulchną masę, dodawać łyżką budyń. Ciasto posmarować kremem. Herbatniki zanurzać na moment w wiśniówce i ułożyć na kremie, tak by dokładnie przylegały.
POLEWA:
Roztopić masło kokosowe. Wymieszać przesiany cukier puder i kakao, dodawać jajka i masło kokosowe. Polać polewą ciasto.
Masło utrzeć na puszystą masę, dodać żółtka, przesiany cukier puder, cukier waniliowy, sól i skórkę cytrynową. Mąkę i mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia przesiać, stopniowo dodawać do masy. Ubić na sztywno białko i dodać do ciasta. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia, rozłożyć ciasto.. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stop. C przez 20 minut. Wyjąć z piekarnika, zdjąć papier i odstawić do wystudzenia.
KREM:
Rozmieszać budyń z cukrem i niewielką ilością mleka. Resztę mleka zagotować, dodać rozmieszany budyń, krótko gotować, ostudzić. Masło o temperaturze pokojowej ukręcić na pulchną masę, dodawać łyżką budyń. Ciasto posmarować kremem. Herbatniki zanurzać na moment w wiśniówce i ułożyć na kremie, tak by dokładnie przylegały.
POLEWA:
Roztopić masło kokosowe. Wymieszać przesiany cukier puder i kakao, dodawać jajka i masło kokosowe. Polać polewą ciasto.