jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Ciasto budyniowo - herbatnikowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

ciasto dla dzieci z ciastkami na podwieczorek

Ciasto   budyniowo - herbatnikowe

Składniki:

Ciasto budyniowo - herbatnikowe

 

  • CIASTO:
  • 25 dag masła
  • 4 jajka (białka odddzielić od żółtek)
  • 25 dag cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • sól- szczypta
  • 1/2 łyżeczki otartej skórki cytrynowe
  • 25 dag mąki
  • 5 dag mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • KREM:
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 litra mleka
  • 25 dag miękkiego masła
  • 25 dag herbatników maślanych
  • 5 łyżek wiśniówki
  • POLEWA:
  • 25 dag masła kokosowego
  • 25 dag cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 jajka

Sposób przygotowania:

Ciasto budyniowo - herbatnikowe
CIASTO:
Masło utrzeć na puszystą masę, dodać żółtka, przesiany cukier puder, cukier waniliowy, sól i skórkę cytrynową. Mąkę i mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia przesiać, stopniowo dodawać do masy. Ubić na sztywno białko i dodać do ciasta. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia, rozłożyć ciasto.. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stop. C przez 20 minut. Wyjąć z piekarnika, zdjąć papier i odstawić do wystudzenia.
KREM:
Rozmieszać budyń z cukrem i niewielką ilością mleka. Resztę mleka zagotować, dodać rozmieszany budyń, krótko gotować, ostudzić. Masło o temperaturze pokojowej ukręcić na pulchną masę, dodawać łyżką budyń. Ciasto posmarować kremem. Herbatniki zanurzać na moment w wiśniówce i ułożyć na kremie, tak by dokładnie przylegały.
POLEWA:
Roztopić masło kokosowe. Wymieszać przesiany cukier puder i kakao, dodawać jajka i masło kokosowe. Polać polewą ciasto.