góralka

góralka

Szef Kuchni
[Przepisów: 74]

Ciasto Cappuccino

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Lekkie puszyste ciasto.Doskonałe na podwieczorek

Ciasto Cappuccino

Składniki:

Ciasto Cappuccino

 

  • I Ciasto:
  • 8 jaj
  • 1 1/3 szkl. cukru
  • niecała szklanka mąki pszennej
  • 5 1/2 łyżek kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • II Ciasto:
  • 20 dag wiórków kokosowych
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Masa:
  • 5 żółtek
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki mąki zwykłej
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (bez cukru)
  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 kostka masła
  • 5 płaskich łyżek kawy cappuccino w proszku o smaku waniliowym

 

Sposób przygotowania:

Ciasto Cappuccino
Z podanych składników I ciasta upiec biszkopt.
Białka ubić z cukrem, dodać kokos z proszkiem do pieczenia, lekko wymieszać. Piec w temp. 160-180 st. C przez 30 min.

Białka ubić z cukrem, dodać kokos z proszkiem do pieczenia, lekko wymieszać. Piec w temp. 160-180 st. C przez 30 min.

Z podanych składników ugotować budyń. Masło utrzeć na puch, dodawać powoli wystudzony budyń oraz kawę, ciągle ucierając.

Przekładać: biszkopt, masa, ciasto kokosowe, masa. .