reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Ciasto carycy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ciasto tortowe z galaretką

Ciasto carycy

Składniki:

Ciasto carycy

 

  • I Ciasto

 

  • 6 białek

 

  • 1,5 szkl. cukru

 

  • 1 szkl.mąki ziemniaczanej

 

  • 1 łyżka octu

 

  • 1/3 szkl. oleju

 

  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • II Ciasto

 

  • 6 żółtek

 

 

  • 6 łyżek cukru

 

 

  • 1 łyżka proszku do pieczenia

 

 

  • 1/3 szkl. oleju

 

  • Krem

 

 

 

 

  • 1/2 szklanki cukru

 

  • mały cukier waniliowy

 

  • Dodatkowo

 

  • 2 galaretki wiśniowe,

 

  • wiśnie- mrożone, świeże lub z kompotu

 

  • Kilka okrągłych biszkoptów

Sposób przygotowania:

Ciasto carycy
I ciasto Białka z szczyptą soli ubić na sztywno.Dodać kolejno cukier, mąkę wymieszaną z proszkiem. Delikatnie mieszając szpatułką ocet i olej. II ciasto Ciasto ma konsystencje bezy i musi być puszyste. Żółtka utrzeć z jajkami i cukrem.Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem , 2 łyżki kakao i olej. Na blachę wykładać na przemian ciemne i jasne .Wymieszać widelcem. Piec 35-40 min w tem 180 st C ( koniecznie trzeba sprawdzić czy jest upieczone na środku blaszki, najlepiej patyczkiem) Krem Obie mąki rozpuścić w 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka zagotować, dodać cukier i na końcu dodać zawiesinę z obu mąk. Zagotować i wystudzić. Masło ubić i dodawać po łyżce budyniu. Galaretkę rozpuścić w 3/4 litra wrzątku i wystudzić. Po upieczeniu przekroić ciasto na dwa placki.Na jednym położyć krem .Na krem ułożyć biszkopty nasączone w kawie lub wódce. Na biszkopty wyłożyć mocno tężejącą galaretkę i owoce. Na galaretkę wyłożyć resztę kremu. Przykryć drugim plackiem. Smacznego!!