jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Ciasto chmurka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Rewelacyjne ciasto w kolorze chmurek

Ciasto chmurka

Składniki:

Ciasto chmurka

 

  • CIASTO:
  • 25 dag zmielonego maku
  • 10 dag mąki pszennej
  • 6 jajek
  • 15 dag cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z połowy cytryny,
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej z syropu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • NA WIERZCH CIASTA:
  • 20 dag konfitury z czarnej porzeczki
  • wiórki czekoladowe
  • KREM:
  • 1,5 szklanki śmietany 30%
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Ciasto chmurka
CIASTO:

Żółtka utrzeć zcukrem.

Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mak, skórkę pomarańczową i cytrynową, cynamon a następnie wymieszać.

Białka ubić na sztywno i połączyć z ciastem.

Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stop.C.

KREM:

Śmietanę ubić z cukrem waniliowym i cukrem pudrem.

Wystudzone ciasto posmarować konfiturą, nałożyć bitą śmietanę i posypać wiórkami czekoladowymi.