gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Ciasto cytrynowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

bardzo pyszne ciasto, polecam

Ciasto cytrynowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto cytrynowe

 

  • BISZKOPT
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • MASA I
  • 2 budynie cytrynowe lub śmietankowe
  • pół litra wody
  • 1/2 szklanki cukru + 4 łyżeczki cukru
  • pół kostki margaryny
  • 1 galaretka cytrynowa
  • MASA II
  • kilka paczek herbatników
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej
  • szklanka wody
  • 1/3 szklanki cukru
  • 750 ml śmietany 30 %
  • 2 opakowania śmietany fix
  • POLEWA
  • 10 dag margaryny
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mleka

 

Sposób przygotowania:

Ciasto cytrynowe
BISZKOPT: Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Następnie dodawać po 1 żółtku i miksować na wolnych obrotach miksera. Następnie łyżką wmieszać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Przełożyć na brytfannę wysmarowaną margaryną. Piec 25 minut w 180 st. Po upieczeniu wyjąć i ostudzić. MASA I: Budynie rozpuścić w pół szklanki wody i dodać cukier (4 łyżeczki). Pozostałą wodę gotujemy, gdy zacznie się gotować dodajemy masę budyniową. Gdy zgęstnieje dodajemy galaretkę i mieszamy do rozpuszczenia. Pozostawić do ostudzenia. W osobnej misce zmiksować margarynę z cukrem (pół szklanki). Dodać po łyżce budyniu. Masę przełożyć na biszkopta i odłożyć do lodówki na ok. 1 godzinę. Herbatniki maczać w rozpuszczonej wodzie z sokiem i układać jeden obok drugiego na masie. Przygotować drugą galaretkę w szklance wody. Odstawić do stężenia. Śmietanę ubić, dodać fixy i cukier a na koniec tężejącą już galaretkę. Wyłożyć na herbatniki. Przygotować polewę: margarynę, cukier, kakao i mleko wymieszać w garnuszku na palniku aż się zmiesza wszystko. Jeszcze zimną polewę polać po placku. Polecam
Ciasto cytrynowe
Polecam gorąco, ciasto jest naprawdę świetne.