Sposób przygotowania:
Czekoladowy cytrynowiec
BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Dokładamy stopniowo cukier. Jeśli się już dobrze rozpuścił dodajemy po jednym żółtku. Do ubitej masy jajecznej dokładamy mąkę, kakao oraz proszek. Delikatnie mieszamy całość. Przelewamy na blaszkę i pieczemy w 180°C przez około 15 min. Upieczony biszkopt studzimy. KREM CYTRYNOWY: Wyciśnięty sok z cytryny dopełniamy wodą. W sumie powinniśmy uzyskać 2,5 szklanki płynu. Połowę rozcieńczonego soku zagotowujemy z cukrem, a w drugiej połowie rozpuszczamy budynie, mąki, cukier waniliowy oraz żółtka. Na gotujący sok, ciągle mieszając wlewamy rozrobione składniki. Gotujemy budyń i studzimy. Masło ucieramy do białości. Do utartego dodajemy zimny budyń. Masę cytrynową wykładamy na ciemny biszkopt (można go wczesnej naponczować). Na masie układamy koło siebie delicje (częścią czekoladową do spodu). Na ułożone delicje wylewamy kakaową śmietankę.ŚMIETANKA: Kakao zaparzamy w niewielkiej ilości przegotowanej wody. Powinno przybrać konsystencje rozpuszczonej czekolady. Studzimy. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki przegotowanej wody. Studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy zaparzone kakao oraz cukier puder do smaku. Na koniec wlewamy żelatynę. Dokładnie miksujemy całość i wylewamy na wyłożone delicje. Ciasto odstawiamy do lodówki by śmietanka zastygła. Na zastygniętą śmietankę wylewamy cytrynową galaretkę WYKOŃCZENIE: Galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Rozpuszczoną pozostawiamy do ostygnięcia. Gdy zaczyna tężeć wylewamy ją na zastygniętą śmietankę. Ciasto ponownie odstawiamy do chłodu, by galaretka stężała. Gotowe.
gosiapiotrek23
marietta