jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Tort prezydent (ambasador)

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

W dzieciństwie bardzo często piekła go moja mama. Choć ciągle pojawiają się nowe receptury na ciasta, smak tego tortu zawsze będzie niepowtarzalny.

Tort prezydent (ambasador) Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort prezydent (ambasador)

 

  • Tortownica o średnicy 26 cm
  • Biszkopt jasny:
  • 4 jajka,
  • 4 łyżki cukru,
  • 4 łyżki mąki,
  • Szczypta proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 szczypta soli
  • Masa dwukolorowa:
  • 1,5 litry mleka,
  • 3 budynie waniliowe,
  • 4 żółtka,
  • 1,5 łyżki mąki tortowej,
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 3-4 łyżki cukru do smaku,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 mleczna czekolada (100g),
  • Spora garść rodzynek,
  • Około 80 gram orzechów włoskich,
  • 0,5 tabliczki białej czekolady,
  • Około 3-4 połówki brzoskwini z puszki,
  • Około 4 plasterki ananasa z puszki,
  • 3 kostki masła
  • Dodatkowo:
  • 2 opakowania czerwonej galaretki ( u mnie truskawkowa),

 

 

Sposób przygotowania:

Tort prezydent (ambasador)
BISZKOPT: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Do ubitych dokładamy stopniowo cukier, a następnie żółtka. Do puszystej masy dokładamy mąkę, proszek do pieczenia oraz olej. Delikatnie łączymy składniki. Ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy około 15-20 minut w 180˚C. Gotowy biszkopt studzimy. MASA: Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. W drugiej części rozpuszczamy budynie, mąki oraz żółtka. Tak przygotowaną mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Gotujemy budyń, a następnie studzimy go. Między czasie przygotowujemy pozostałe składniki. Kakao zaparzamy w niewielkiej ilości wody i studzimy. Brzoskwinie i ananasy kroimy w kostkę. Orzechy siekamy. Czekolady kroimy w drobną kostkę.Kakao, rodzynki, orzechy i mleczną czekoladę dodamy do jednej połowy masy. Brzoskwinie, ananasy i białą czekoladę dodamy do drugiej połowy masy. Masło ucieramy. Do utartego dokładamy stopniowo ostygnięty budyń. Gotową masę dzielimy na połowę. Do pierwszej połowy dodajemy kakao. Dokładnie ucieramy. Następnie wsypujemy wymieszane ze sobą orzechy, rodzynki orz mleczną czekoladę. Mieszamy całość łyżką. Masę wykładamy na upieczony biszkopt. Do pozostałej białej masy dokładamy przygotowane owoce oraz białą czekoladę. Całość łączymy. Wykładamy na masę z kakao. GALARETKA: Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Studzimy. Tężejącą wylewamy na przygotowany tort. Całość ostawiamy do zastygnięcia.
Tort prezydent (ambasador)
Pieczemy biszkopt. gotowy studzimy, układamy na dnie tortownicy
Tort prezydent (ambasador)
przygotowujemy bakalie oraz owoce. Kroimy na mniejsze części
Tort prezydent (ambasador)
Do ciemnej masy dodajemy orzechy, rodzynki oraz czekoladę
Tort prezydent (ambasador)
Do jasnej masy dodajemy ananasy, brzoskwinie oraz białą czekoladę.