bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Ciasto czekoladowe z cukinią

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Cukinia w ciescie czekoladowym- czemu nie.

Ciasto czekoladowe z cukinią

Składniki:

Ciasto czekoladowe z cukinią

 

  • 115 g miękkiego masła
  • pół szklanki oleju z pestek winogron
  • 250 g drobnego cukru do wypieków
  • kilka kropel olejku waniliowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 duże jajka
  • pół szklanki kwaśnej gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 300 g mąki pszennej
  • 60 g kakao
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 szklanki cukini startej na tarce o dużych oczkach (około 340 g)
  • 60 g posiekanej gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe z cukinią
wg http://mojewypieki.blox.pl/2009/09/Ciasto-czekoladowe-z-cukinia.html Masło zmiksować na jasną puszystą masę. Dodawać stopniowo olej i nadal miksować. Dodać cukier, wanilię, sodę, proszek do pieczenia, sól. Zmiksować. Po kolei wbijać jajka nie przestając miksować. Dodawać mąkę na przemian ze śmietaną, miksując. Dodać kakao i kawę, zmiksować. Na końcu dodać cukinię i chipsy czekoladowe, wymieszać. Blachę lub tortownice o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć do niej ciasto. Piec w temperaturze 160ºC przez około 35 - 45 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Ja że piekłam w tortownicy - piekłam aż 60 minut. Ciasto wyjąć, ostudzić. Przed podaniem polać polewą czekoladową. Polewa czekoladowa: •100 g gorzkiej czekolady •40 g masła Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać masło, wymieszać. Rozsmarować na cieście.