Sposób przygotowania:
Ciasto czekoladowe z cukinią
wg http://mojewypieki.blox.pl/2009/09/Ciasto-czekoladowe-z-cukinia.html Masło zmiksować na jasną puszystą masę. Dodawać stopniowo olej i nadal miksować. Dodać cukier, wanilię, sodę, proszek do pieczenia, sól. Zmiksować. Po kolei wbijać jajka nie przestając miksować. Dodawać mąkę na przemian ze śmietaną, miksując. Dodać kakao i kawę, zmiksować. Na końcu dodać cukinię i chipsy czekoladowe, wymieszać. Blachę lub tortownice o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć do niej ciasto. Piec w temperaturze 160ºC przez około 35 - 45 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Ja że piekłam w tortownicy - piekłam aż 60 minut. Ciasto wyjąć, ostudzić. Przed podaniem polać polewą czekoladową. Polewa czekoladowa: •100 g gorzkiej czekolady •40 g masła Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać masło, wymieszać. Rozsmarować na cieście.
Anula
Sarenka