akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Ciasto czekoladowe z masą budyniową i truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Przepis znaleziony na blogu mouth – watering eats. Wilgotny, czekoladowy spód z puszystą masą budyniową i kwaskowatą nutą truskawek. Idealne połączenie!!! Serdecznie polecam!

Ciasto czekoladowe z masą budyniową i truskawkami

Składniki:

Ciasto czekoladowe z masą budyniową i truskawkami

 

  • Ciasto:
  • ½ szkl. mleka
  • 50 g. gorzkiej czekolady
  • 1 jajko w temperaturze pokojowej
  • 2/3 szkl. cukru
  • 1/4 szkl. oleju w temperaturze pokojowej
  • ½ szkl. kwaśnej śmietany, np. 18% w temperaturze pokojowej
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • ½ szkl. kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody

 

 

  • Masa truskawkowa:
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 0,5 l truskawek
  • 1 szkl. wody

 

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe z masą budyniową i truskawkami
1. Ciasto: Czekoladę rozpuścić w mleku, ostudzić. Jajko ubić z cukrem, olejem, śmietaną i aromatem do puszystości. Wlać mleko z czekoladą i zmiksować. Wsypać wszystkie suche składniki i wmieszać je do masy. Masę przelać do formy o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 160 st.C około 25-30 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. 2. Masa budyniowa: 450 ml mleka zagotować, w pozostałym rozpuścić budyń, cukry i mąki. Wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń. Zdjąć z ognia i pozostawić do wystudzenia. Masło utrzeć do puszystości, dodawać stopniowo budyń, cały czas miksując do uzyskania puszystego kremu. Krem wyłożyć na czekoladowe ciasto. 3. Masa truskawkowa: Galaretki rozpuścić w 1 szkl. wrzącej wody. Truskawki zmiksować na puree, dodać do ostudzonej galaretki, wymieszać. Schłodzić do lekkiego stężenia. Tężejącą masę wylać na krem budyniowy. Schłodzić. Smacznego!