2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Ciasto czekoladowo-cytrynowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Wilgotne mega czekoladowe ciasto połączone z orzeźwiającym kremem cytrynowym tworzą wspaniałą całość po schłodzeniu i przejściu smakiem to prawdziwa uczta dla podniebienia:)

Ciasto czekoladowo-cytrynowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto czekoladowo-cytrynowe

 

  • Na tortownicę 26 cm

 

  • Ciasto:
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 50 g masła

 

  • Krem:
  • 1/2 szklanki soku ze świeżo wyciśniętych cytryn
  • 1 kisiel cytrynowy ewentualnie morelowy
  • 100 g cukru
  • 1/2 litra śmietany kremówki
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1 szklanka zimnej wody

 

  • Poncz:
  • 1/2 szklanki przegotowanej chłodnej wody
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 50 ml wódki

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowo-cytrynowe
Ciasto: Jajka ubić na puszystą pianę z cukrem,mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia,masło rozpuścić w rondelku lub mikrofali wystudzić. Do ubitej masy jajecznej wsypywać po łyżce mąki ubijając cały czas mikserem na najniższych obrotach,aż do skończenia,wlać rozpuszczone masło wymieszać delikatnie łyżką.Wlać do formy wyłożonej pergaminem-(samo dno) piec w temp 180*c około 40-45 minut na grzaniu góra dół. Całkiem zimne ciasto przekroić na trzy krążki. Masa: W rondelku zagotować sok z cytryny połączony z 1/2 szklanki wody i cukrem.W drugiej połowie szklanki wody rozprowadzić kisiel wlać do gotującego się syropu cytrynowego i mieszać aż zgęstnieje.Wsypać od razu łyżkę żelatyny i mieszać aż żelatyna całkowicie się rozpuści,przestudzić. Zimną kremówkę ubić na sztywno nie przerywając ubijania dodawać po łyżce budyniu -masa zrobi się lekko płynna ale taka ma być. Poncz: Składniki ponczu połączyć ze sobą wymieszać. Polewa: Śmietankę kremówkę zagotować zdjąć z ognia dodać masło i połamaną czekoladę mieszać aż wszytko się rozpuści. Przełożenie:Pierwszy krążek ciasta nasączyć lekko ponczem posmarować połową kremu przykryć drugim krążkiem znowu poncz i krem przykryć wierzchem udekorować płynną polewą zostawić w lodówce do stężenia. Smacznego!
Ciasto czekoladowo-cytrynowe
ubijamy jajka z cukrem na puszystą pianę
Ciasto czekoladowo-cytrynowe
do masy dodajemy mąkę z kakao delikatnie miksujemy
Ciasto czekoladowo-cytrynowe
wylewamy ciasto do tortownicy pieczemy w piekarniku
Ciasto czekoladowo-cytrynowe
przekładamy masą dekorujemy czekoladą chłodzimy