renatka1

renatka1

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 492]

Ciasto czekoladowo - dyniowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto z dynią, śliwkowo-czekoladowym dżemem i kawałkami gorzkiej czekolady. Jest idealnie wilgotne, pyszne.

Ciasto czekoladowo - dyniowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto czekoladowo - dyniowe

 

  • 1 szklanka puree z dyni
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 120 g masła
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego
  • 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego
  • pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • szczypta mielonych goździków
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 2-3 łyżki domowego dżemu śliwkowo-czekoladowego

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowo - dyniowe

Etap 1

Ciasto czekoladowo - dyniowe
Na początek należy przesiać mąkę i resztę sypkich składników.

Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, mielone i tarte przyprawy przesiać do 1 naczynia

Etap 2

Ciasto czekoladowo - dyniowe
Czekoladę należy drobno posiekać nożem na desce.

Gorzką czekoladę należy posiekać.

Etap 3

Ciasto czekoladowo - dyniowe
Masło trzeba roztopić i ochłodzić, wymieszać z jajkami i cukrem.

Masło roztopić i ochłodzić, następnie dodać do niego cukier i jajka, wymieszać.

Etap 4

Ciasto czekoladowo - dyniowe
W kolejnym kroku do miski dodać puree dyniowe i likier.

Następnie dodać puree z dyni i likier pomarańczowy, wymieszać.

Etap 5

Ciasto czekoladowo - dyniowe
Ciasto należy piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Mokre składniki wlać do suchych wymieszać dokładnie, na koniec z posiekana czekoladą. Połowę ciasta należy wlać do keksówki, na to wyłożyć pół dżemu śliwkowo-czekoladowego, następnie drugą połowę ciasta i resztę dżemu. Można patyczkiem zrobić w cieście esy floresy. Piec przez ok. 60 minut w 180 stopniach.