zurawik91

zurawik91

Starszy Kucharz
[Przepisów: 40]

Ciasto czekoladowo - kawowe.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Słodkie ciasto do herbaty o smaku czekolady i kawy.

Ciasto czekoladowo - kawowe.

Składniki:

Ciasto czekoladowo - kawowe.

 

 

 

  • KREM KAWOWY:
  • 30 dag masła
  • 5 żółtek
  • 7 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka kakao

 

  • POLEWA :
  • 125 g masła
  • 60 ml wody
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao

 

  • DODATKOWO:
  • 5 paczek herbatników
  • pół szklanki cappucino

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowo - kawowe.
1. Składniki na biszkopt zagniatamy na gładką masę i pieczemy ok 35-45 minut w temp 180 stopni. 2. Krem czekoladowy: mleko, cukier puder, kakao zagotować i ostudzić. Margarynę utrzeć z jajkiem i wymieszać z wcześniejszymi składnikami. 3. Krem kawowy: żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodawać masło kakao stale mieszając. Kawę rozpuścić z 2 łyżkami wody. Powoli wlewać do kremu stale mieszając. 4. Polewa: Składniki na polewę wrzucić do garnka i rozpuścić, często mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji. 5. Upieczony biszkopt nasączyć kawą cappucino. Przełożyć kremem czekoladowym. Położyć herbatniki. Przełożyć kremem kawowym. Położyć herbatniki. Polać polewą.