Sposób przygotowania:
Ciasto czekoladowo kokosowe
Ciasto: Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Masło lub palmę ucieramy z cukrem, dodajemy kolejno po jednym żółtku. Następnie kolejno mleko i mieszankę maki i kakao. Na końcu dodajemy pianę z białek i bardzo delikatnie, ale dokładnie mieszamy ciasto. Ciasto jest dość gęste i trudno jest wmieszać pianę, należy to jednak zrobić dokładnie, bo inaczej zostaną nam jasne plamy. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 st przez20-25 minut, do suchego patyczka. Masa kokosowa: Odlewamy 1/2 szklanki mleka, w którym rozrabiamy kaszę manną. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Do gorącego wlewamy kaszę, dodajemy masło i kokos. Całość gotujemy przez 10 minut, ciągle mieszając, żeby masa sie nie przypaliła. Gorącą masę wylewamy na ciasto i wyrównujemy. Polewa: Rozpuszczam palmę i dodaję pozostałe składniki. Gotuję wszystko razem do połączenia składników i zgęstnienia masy- 5-7 minut. Ciepłą polewę wylewam na ciasto.