Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Ciasto czekoladowo- owocowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Z przygotowaniem tego ciasta poradzi sobie chyba każdy- jest proste i pyszne :)

Ciasto czekoladowo- owocowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto czekoladowo- owocowe

 

  • 2 szklanki mąki pszennej typ 550
  • 3 duże jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 300 ml mleka 2 %
  • 20 dag dobrej margaryny lub masła
  • 16 g cukru waniliowego
  • 3 duże łyżki kakao
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 15 dag gorzkiej czekolady
  • 80 ml śmietany 30 %
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 35 dag domowego dżemu wiśniowego z całymi wiśniami
  • 25 dag truskawek
  • tłuszcz i bułka tarta do formy

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowo- owocowe
Miękką margarynę (ja użyłam Kasi) lub masło miksujemy dokładnie z cukrem i cukrem waniliowym. Wlewamy mleko i dokładnie ubijamy na średnich obrotach. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy kakao i 5 dag startej na grubych oczkach czekolady. Wsypujemy do masy maślanej i dokładnie mieszamy. Ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 26 cm. Pieczemy w 170 stopniach około 40 minut (do czasu, gdy patyczek wbity w ciasto będzie suchy), studzimy, kroimy na 3 blaty. Kawę zalewamy 150 ml wrzącej wody, chłodzimy. Polewamy jeden blat ciasta połową kawy i smarujemy połową dżemu. Przykrywamy drugim blatem, który także nasączamy kawą i rozsmarowujemy na nim pozostały dżem. Przykrywamy ostatnim kawałkiem ciasta. Śmietanę podgrzewamy, wrzucamy połamaną na kosteczki czekoladę i dokładnie mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Czekoladą smarujemy wierzch oraz boki ciasta. Przybieramy umytymi, osuszonymi i pokrojonymi na ćwiartki truskawkami. Podajemy co najmniej 2 godziny po przygotowaniu.
Ciasto czekoladowo- owocowe
Miękką margarynę (ja użyłam Kasi) lub masło miksujemy dokładnie z cukrem i cukrem waniliowym.
Ciasto czekoladowo- owocowe
Wlewamy mleko i dokładnie ubijamy na średnich obrotach.
Ciasto czekoladowo- owocowe
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy kakao i 5 dag startej na grubych oczkach czekolady. Wsypujemy do masy maślanej i dokładnie mieszamy. Ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 26 cm.
Ciasto czekoladowo- owocowe
Polewamy jeden blat ciasta połową kawy i smarujemy połową dżemu.