Sposób przygotowania:
Ciasto czekoladowo- owocowe
Miękką margarynę (ja użyłam Kasi) lub masło miksujemy dokładnie z cukrem i cukrem waniliowym. Wlewamy mleko i dokładnie ubijamy na średnich obrotach. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy kakao i 5 dag startej na grubych oczkach czekolady. Wsypujemy do masy maślanej i dokładnie mieszamy. Ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 26 cm. Pieczemy w 170 stopniach około 40 minut (do czasu, gdy patyczek wbity w ciasto będzie suchy), studzimy, kroimy na 3 blaty. Kawę zalewamy 150 ml wrzącej wody, chłodzimy. Polewamy jeden blat ciasta połową kawy i smarujemy połową dżemu. Przykrywamy drugim blatem, który także nasączamy kawą i rozsmarowujemy na nim pozostały dżem. Przykrywamy ostatnim kawałkiem ciasta. Śmietanę podgrzewamy, wrzucamy połamaną na kosteczki czekoladę i dokładnie mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Czekoladą smarujemy wierzch oraz boki ciasta. Przybieramy umytymi, osuszonymi i pokrojonymi na ćwiartki truskawkami. Podajemy co najmniej 2 godziny po przygotowaniu.
marietta