jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Mazurek daktylowy – Zdrowy:)

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Jedząc takiego mazurka będziemy mieć choć trochę mniejsze wyrzuty sumienia, a to dzięki użytej do ciasta mąki razowej! Natomiast masa daktylowa jest bez dodatku cukru. Daktyle same z sobie są wystarczająco słodkie, a ich smak ożywia dodany sok.

Mazurek daktylowy – Zdrowy:) Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mazurek daktylowy – Zdrowy:)

 

  • Ciasto:
  • 150 gram mąki pszennej typ 450,
  • 150 gram maki razowej typ 2000,
  • 50 gram cukru pudru,
  • 200 gram masła,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • łyżka śmietany,
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa daktylowa:
  • ok 600 ml soku z jabłek (u mnie domowej roboty),
  • ok 400 g suszonych daktyli,
  • 0,5 galaretki pomarańczowej
  • Dodatkowo:
  • bakalie do dekoracji ( u mnie suszone morele, płatki migdałowe, ananasy kandyzowane i orzechy włoskie)

 

Sposób przygotowania:

Mazurek daktylowy – Zdrowy:)
CIASTO: Mąki przesiewamy na stolnicę. Wykonujemy kopczyk i dokładamy pozostałe składniki ciasta. Zagniatamy energicznie. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 0,8-1 cm. Za pomocą wcześniej wykonanego szablonu lub „na oko” wycinamy z ciasta kształt jajka. Elementy ciasta, które zostały wykorzystujemy do zrobienia oblamówki i wzoru w środku. Tak przygotowane jajko przekładamy na blaszkę i pieczemy w 180°C do zrumienienia (około 30 minut). Upieczone ciasto wyjmujemy i studzimy.

MASA: Pół litry soku wlewamy do garnka. Dodajemy do niego daktyle i podgrzewamy około 5-7 minut. Po tym czasie owoce powinny wchłonąć sok i zmięknąć. Tak przygotowane miksujemy na gładką masę. Masę daktylową ponownie stawiany na ogniu. dodajemy pozostały sok i chwilę smażymy by delikatnie odparował, a masa zgęstniała. Na koniec wsypujemy galaretkę. Całość mieszamy do jej rozpuszczenia. Masę zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do lekkiego ostudzenia. Przestudzoną wykładamy na upieczone ciasto. Wykładanie zaczynamy od mniej dostępnych elementów. Gotowego mazurka dekorujemy według uznania. Odstawiamy do zastygnięcia masy.
Mazurek daktylowy – Zdrowy:)
Składniki ciasta umieszcazmy na stolnicy. Zagniatamy je.
Mazurek daktylowy – Zdrowy:)
Z rozwałkowanego ciasta wycinamy jajo. Wykonujemy brzegi.
Mazurek daktylowy – Zdrowy:)
Daktyle gotujemy z dodatkiem soku jabłkowego
Mazurek daktylowy – Zdrowy:)
Masę daktylową wykładamy na upieczone ciasto.