Sposób przygotowania:
Mazurek daktylowy – Zdrowy:)
CIASTO: Mąki przesiewamy na stolnicę. Wykonujemy kopczyk i dokładamy pozostałe składniki ciasta. Zagniatamy energicznie. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 0,8-1 cm. Za pomocą wcześniej wykonanego szablonu lub „na oko” wycinamy z ciasta kształt jajka. Elementy ciasta, które zostały wykorzystujemy do zrobienia oblamówki i wzoru w środku. Tak przygotowane jajko przekładamy na blaszkę i pieczemy w 180°C do zrumienienia (około 30 minut). Upieczone ciasto wyjmujemy i studzimy.
MASA: Pół litry soku wlewamy do garnka. Dodajemy do niego daktyle i podgrzewamy około 5-7 minut. Po tym czasie owoce powinny wchłonąć sok i zmięknąć. Tak przygotowane miksujemy na gładką masę. Masę daktylową ponownie stawiany na ogniu. dodajemy pozostały sok i chwilę smażymy by delikatnie odparował, a masa zgęstniała. Na koniec wsypujemy galaretkę. Całość mieszamy do jej rozpuszczenia. Masę zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do lekkiego ostudzenia. Przestudzoną wykładamy na upieczone ciasto. Wykładanie zaczynamy od mniej dostępnych elementów. Gotowego mazurka dekorujemy według uznania. Odstawiamy do zastygnięcia masy.
MASA: Pół litry soku wlewamy do garnka. Dodajemy do niego daktyle i podgrzewamy około 5-7 minut. Po tym czasie owoce powinny wchłonąć sok i zmięknąć. Tak przygotowane miksujemy na gładką masę. Masę daktylową ponownie stawiany na ogniu. dodajemy pozostały sok i chwilę smażymy by delikatnie odparował, a masa zgęstniała. Na koniec wsypujemy galaretkę. Całość mieszamy do jej rozpuszczenia. Masę zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do lekkiego ostudzenia. Przestudzoną wykładamy na upieczone ciasto. Wykładanie zaczynamy od mniej dostępnych elementów. Gotowego mazurka dekorujemy według uznania. Odstawiamy do zastygnięcia masy.
gusia1000