msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Ciasto drożdżowe- pełnia lata

  • 16
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 21

Dwie duże blachy pachnącego owocami drożdżowego ciasta.

Ciasto drożdżowe- pełnia lata

Składniki:

Ciasto drożdżowe- pełnia lata

 

 

  • Do nałożenia:
  • 0,5 kg moreli (bez pestek)
  • 0,75 kg wczesnych śliwek (bez pestek)
  • 4 duże papierówki (pokrojone w grubą kostkę)

 

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe- pełnia lata
Drożdże rozetrzeć z cukrem do konsystencji gęstej śmietany.Wbić jajka.Mleko podgrzać wraz z margaryną,tak aby się w nim rozpuściła.Przestudzić,aby mleko było ciepłe ,ale nie gorące.Do drożdży wsypać mąkę i wlać mleko z tłuszczem.Dobrze wyrabiać ręką,aż zaczną powstawać pęcherzyki powietrza.Posypać odrobinę mąką ,przykryć lnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia,aż ciasto podwoi swoją objętość.Po tym czasie jeszcze raz przerobić ręką dokładnie ciasto.Wyłożyć do dwóch natłuszczonych i posypanych bułką tartą dużych blach do pieczenia.Na wierzch rozłożyć pokrojone owoce.
Na kruszonkę:wszystkie składniki wsypać do miseczki i rozcierać w palcach,aż kruszonka zacznie się rozsypywać.Posypać nią owoce,przykryć obie blachy ściereczkami i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia.Piekarnik rozgrzać do 175 stopni (termoobieg) i kolejno piec ciasta po ok.45 minut.