szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Ciasto drożdżowe sypane z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Z niedowierzaniem początkowo podchodziłam do tego przepisu, bo czy ciasto drożdżowe może się udać bez wyrabiania? Ano to jest dowód na to ze może. To najprostszy przepis na ciasto drożdżowe jakie kiedykolwiek robiłam.

Ciasto drożdżowe sypane z jagodami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto drożdżowe sypane z jagodami

 

  • Na ciasto:
  • 80 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka cukru
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 250 ml oleju
  • 5 jajek
  • 5 szklanek mąki
  • 10 g cukru wanilinowego
  • 1 szklanka jagód
  • Na kruszonkę:
  • 100 g masła
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • Na lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1/2 cytryny

 

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe sypane z jagodami
Drożdże pokruszyć i wsypać do miski, na nie wysypać cukier i zalać całość ciepłym mlekiem. Jajka roztrzepać i wlać do miski. Następnie wlac olej, posypać cukrem wanilinowym i zakryć całość mąką. Miskę odstawić w ciepłe miejsce na minimum 2 godziny, nie mieszać. Dopiero po tym czasie wymieszać całość, wystarczy drewnianą łyżką, tak aby nie było grudek. Przełożyć na blachę do pieczenia. Jagody oczyścić i rozsypać na cieście. Z masła, mąki i cukru pudru zrobić w rękach kruszonkę i wyłozyc na jagodach. Piec ok 50 minut. Ja piekłam 30 minut w 180 stopniach a nastepnie zmniejszyłam do 160. Z soku z cytryny i cukru pudru robimy lukier, którym polewamy gotowe, wystudzone ciasto.
Ciasto drożdżowe sypane z jagodami
Etap 1 Składniki warstwami przekładamy do miski
Ciasto drożdżowe sypane z jagodami
Etap 2 Ciuasto mieszamy najlepiej drewnianą łyżka
Ciasto drożdżowe sypane z jagodami
Etap 3 Przekładamy do blaszki i posypujemy jagodami
Ciasto drożdżowe sypane z jagodami
Etap 4 Z wierzchu posypujemy kruszonką i pieczemy