jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Ciasto drożdżowe- topielec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

ciasto drożdżowe długo trzyma świeżość

Ciasto drożdżowe- topielec

Składniki:

Ciasto drożdżowe- topielec

 

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 1/2 kostki masła
  • 10 dag drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • LUKIER:
  • 1 białko
  • 3 łyżki cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka likieru pomarańczowego

 

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe- topielec
Jajka wymieszać z mlekiem. Dodać stopione masło, cukier waniliowy, drożdże, szczyptę soli. Wymieszać i wlać do przesianej mąki. Wyrobić ciasto dokładnie i długo.
Uformować w kulę i wrzucić do naczynia z wodą- można ciasto zawinąć w gazę, ułatwi to wyjęcie z wody.
kiedy wypłynie na wierzch, wyjąć i ponownie wyrobić dodając cukier. Formę babkową grubo posmarować masłem. Włożyć ciasto. Poczekać około 1 godziny, aż wyrośnie.
Wstwić do piekarnika nagrzanego do 180 stop. C i piec 45 minut.
Składniki na lukier dokładnie ubić na puszystą masę. Polać ciasto.