Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe- topielec
Jajka wymieszać z mlekiem. Dodać stopione masło, cukier waniliowy, drożdże, szczyptę soli. Wymieszać i wlać do przesianej mąki. Wyrobić ciasto dokładnie i długo.
Uformować w kulę i wrzucić do naczynia z wodą- można ciasto zawinąć w gazę, ułatwi to wyjęcie z wody.
kiedy wypłynie na wierzch, wyjąć i ponownie wyrobić dodając cukier. Formę babkową grubo posmarować masłem. Włożyć ciasto. Poczekać około 1 godziny, aż wyrośnie.
Wstwić do piekarnika nagrzanego do 180 stop. C i piec 45 minut.
Składniki na lukier dokładnie ubić na puszystą masę. Polać ciasto.
Uformować w kulę i wrzucić do naczynia z wodą- można ciasto zawinąć w gazę, ułatwi to wyjęcie z wody.
kiedy wypłynie na wierzch, wyjąć i ponownie wyrobić dodając cukier. Formę babkową grubo posmarować masłem. Włożyć ciasto. Poczekać około 1 godziny, aż wyrośnie.
Wstwić do piekarnika nagrzanego do 180 stop. C i piec 45 minut.
Składniki na lukier dokładnie ubić na puszystą masę. Polać ciasto.