Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe topione (moje ulubione)
1.Do letniego mleka wkruszyć drożdże.Dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki.Rozmieszać,przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. Masło rozpuścić i ostudzić,utrzeć z jajkami,solą i śmietaną.Połączyć z mąką ,wyrośniętym rozczynem i aromatem śmietankowym.
3.Do dużej miski wlać zimną wodę i włożyć ciasto.Poczekać,aż wypłynie na powierzchnię.Wyjąć,osuszyć ściereczką i wyłożyć na posypaną mąką stolnicę.
Do ciasta dodać cukier i bakalie.Dokładnie wrobić je w ciasto.Pozostawić na stolnicy do wyrośnięcia.
4.Kiedy ciasto wyrośnie,przełożyć je do natłuszczonej formy.Odstawić na chwilę niech podrośnie i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec ok.50 min.w 190stopniach.Po upieczeniu przestudzone,ale jeszcze ciepłe ciasto polać lukrem.Ja robię lukier z cukru pudru i soku z cytryny.Musi być gęsty.
Jeśli w czasie wyrabiania stwierdzimy ,że ciasto jest zbyt twarde ,należy dodac ciepłego mleka.Ciasto ma być elastyczne.
Ciasto w czasie pieczenia sporo urośnie,dlatego trzeba wyłożyć je do takiej blaszki,w której będzie sięgało do połowy.
Smacznego!
2. Masło rozpuścić i ostudzić,utrzeć z jajkami,solą i śmietaną.Połączyć z mąką ,wyrośniętym rozczynem i aromatem śmietankowym.
3.Do dużej miski wlać zimną wodę i włożyć ciasto.Poczekać,aż wypłynie na powierzchnię.Wyjąć,osuszyć ściereczką i wyłożyć na posypaną mąką stolnicę.
Do ciasta dodać cukier i bakalie.Dokładnie wrobić je w ciasto.Pozostawić na stolnicy do wyrośnięcia.
4.Kiedy ciasto wyrośnie,przełożyć je do natłuszczonej formy.Odstawić na chwilę niech podrośnie i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec ok.50 min.w 190stopniach.Po upieczeniu przestudzone,ale jeszcze ciepłe ciasto polać lukrem.Ja robię lukier z cukru pudru i soku z cytryny.Musi być gęsty.
Jeśli w czasie wyrabiania stwierdzimy ,że ciasto jest zbyt twarde ,należy dodac ciepłego mleka.Ciasto ma być elastyczne.
Ciasto w czasie pieczenia sporo urośnie,dlatego trzeba wyłożyć je do takiej blaszki,w której będzie sięgało do połowy.
Smacznego!