Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe z bakaliami
Do naczynia wsypać cukier, dodać pokruszone drożdże, wlać połowę ciepłego mleka, wsypać 1 szkl mąki, wymieszać, przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rodzynki i żurawinę zalać na 10 minut rumem. Masło z cukrem pudrem utrzeć na gładką masę dodając stopniowo po 1 jajku. Następnie do masy dodać sól, pozostałe mleko, mąkę, rum, rozczyn z drożdżami i wyrabiać do czasu, aż ciasto będzie odchodziło od ścianek miski, Pod koniec do ciasta wsypać rodzynki, żurawinę, skórę pomarańczową, wymieszać. Ciasto włożyć do przygotowanej formy, odłożyć w ciepłe miejsce na 20 minut. Następnie włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 35-40 minut.