Sposób przygotowania:
Ciasto drozdzowe z kruszonka
Maka i drozdze wymieszac w misce. Dodac letnie mleko, rozpuszczone i ostudzone maslo, cukier, cukier waniliowy i jajko. Ciasto tak dlugo wyrabiac, az bedzie odchodzic od reki. Nastepnie odstawic pod przykryciem na ok.60 min. do wyrosniecia w cieple miejsce. Wyrosniete ciasto, krotko zagniesc i wylozyc na blache (30x40cm.) wylozona papierem do pieczenia. 20 gram masla stopic i posmarowac nim ciasto. Make, cukier, cukier waniliowy i maslo zagniesc na kruszonke. Podzielic na pol i do jednej czesci dodac kakao i jeszcze raz zagniesc. Wykladac kruszonke na ciasto na zmiane, pasek jasnej i pasek ciemnej. Odstawic ciasto na ok. 20 min. w cieple miejsce do ponownego wyrosniecia. Po tym czasie piec ciasto ok. 20 min. w temp. 200°C. W tym czasie podgrzac 125 ml. mleka i rozpuscic w nim 60 gram masla.Upieczone i gorace ciasto polewac mlekiem z maslem. Odstawic ciasto do ostudzenia. Ostudzone ciasto polewac stopionym maslem(100 gram) i obsypac cukrem pudrem. Przepis pochodzi z ksiazki dr Oetkera (ciasto drozdzowe z Turyngii), zwiekszylam tylko ilosc skladnikow na kruszonke bo dla mnie byla niewystarczajaca.
Sarenka