suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Ciasto drożdżowe z masą serową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Polecam ciasto drożdżowe przekładane masą serową.

Ciasto drożdżowe z masą serową

Składniki:

Ciasto drożdżowe z masą serową

 

  • Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki;
  • 3 dag drożdży;
  • 1 szklanka mleka;
  • 10 dag masła;
  • 3 żółtka;
  • 2 łyżki cukru;
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
  • Masa:
  • 60 dag twarogu półtłustego;
  • 2 jaja;
  • 10 dag masła;
  • 15 dag cukru;
  • 3 ugotowane ziemniaki

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe z masą serową
Robimy zaczyn z drożdży: do ciepłego mleka dodajemy łyżkę cukru i drożdże, mieszamy. Następnie wlewamy zaczyn do mąki. Wyrabiamy ciasto ręką i odstawiamy w ciepłe miejsce w celu wyrośnięcia (ok 15 min). Gdy ciasto już wyrośnie dodajemy do niego żółtka,obydwa cukry i roztopione i schłodzone maso. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok 35 min. W tym czasie przygotowujemy masę serową: ziemniaki i ser przeciskamy przez praskę. Masło ucieramy z cukrem i cały czas ucierając dodajemy ser i ziemniaki. Masę wykładamy na wyrośnięte ciasto drożdżowe uprzednio wyłożone na formę wysmarowaną masłem, równomiernie rozprowadzamy. Pieczemy ok 40 min. w tem 200oC.