malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Takie ciasto drożdżowe jest bardzo smaczne gdy dodamy do niego masełko do posmarowania. Jest bardzo smaczne.

Ciasto drożdżowe ze śliwkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

 

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z dodatkiem 2 łyżek cukru. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Następnie na stolnicę przesiewamy mąkę. Wbijamy jajka. Dodajemy cukier puder. Następnie dodajemy szczyptę soli oraz masło. Wlewamy rozczyn. Zagniatamy ciasto podsypując mąką. Odstawiamy do wyrośnięcia pod ściereczkę na 1 godzinę. Gdy już podwoi objętość to dodajemy delikatnie w środek suszone śliwki które są sparzone i dokładnie odciśnięte na ręcznikach papierowych. Masę przekładamy bo blaszki keksówki. Pieczemy przez godzinę w temp. 170 stopni.
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Gotowy rozczyn zagnieciony i odstawiony do wyrośnięcia