Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe z rabarbaremETAP 1:
Przygotowujemy rozczyn: łączymy ze sobą 3 łyżki mąki, 2 łyżki cukru oraz 1/4 szklanki ciepłego mleka, dodajemy rozkruszone drożdże, mieszamy.
Powstały rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na kilkanaście minut.
Masło roztapiamy, studzimy.
Resztę mąki i cukru umieszczamy w misce, dodajemy żółtka, szczyptę soli, mleko, rozczyn, roztopione masło. Wyrabiamy ciasto - za pomocą robota planetarnego z końcówką haka lub ręcznie. Ciasto musi odstawać od haka lub dłoni.
Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę.
ETAP 2:
Ciasto przekładamy do natłuszczonej blaszki.
Rabarbar myjemy, obieramy, odcinamy końcówki. Rabarbar kroimy w plasterki i układamy na cieście. Wciskamy go lekko w ciasto.
Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 50 minut. (do suchego patyczka).
Ostudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem przesianym przez sito.
SylaUla