SUPERPRZEPIS

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

  • 2
  • misia5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką Więcej zdjęć (11)

Pyszne, bardzo puszyste i aromatyczne ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką. W sezonie na rabarbar to ciasto jest moim ulubionym wypiekiem. Znika szybciej niż się robi.

Składniki:

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

 

 

  • Składniki:
  • 500 g mąki typ 550
  • 120 g cukru pudru
  • 100 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • 250 ml letniego mleka
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

 

 

  • Kruszonka:
  • 120 g miękkiego masła
  • 80 g cukru pudru
  • 200 g mąki

 

  • Lukier:
  • 30 ml mleka
  • cukier puder - ilość zależy od tego jak gęsty chcemy lukier ja dawałam na oko i ciężko mi podać dokładną ilość

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
Składniki zaczynu mieszamy ze sobą i odstawiamy do wyrośnięcia.

Do dużej miski przesiewamy mąkę, cukier puder oraz szczyptę soli. Na środku robimy zagłębienie, w który wlewamy wyrośnięty zaczyn, dodajemy jajko i żółtko i małym strumieniem wlewamy 1/4 letniego mleka. Całość delikatnie mieszamy i stopniowo wlewamy pozostałe mleko.

Do połączonych składników dodajemy przestudzone masło i zarabiamy gładkie ciasto. Ciasto będzie luźne i takie właśnie ma być. Gotowe ciasto przekładamy do miski i przykrywamy czystą ściereczką. Odstawiamy do podwojenia objętości.

Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.

Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto układamy kawałki rabarbaru. Rabarbar posypujemy kruszonką ( składniki na kruszonkę łączymy ze sobą).

Ciasto pieczemy w 180 st przez około 50-60 minut.

Upieczone ciasto studzimy i polewamy lukrem ( cukier puder dokładnie ucieramy z mlekiem).
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
Do miski z mąką i cukrem pudrem dodajemy zaczyn żółtko i jajko
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
Do miski wlewamy część letniego mleka i mieszamy
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
Do wymieszanych składników dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
Zarobione ciasto przekładamy do miski i przykrywamy czystą ściereczką
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
Ciasto odstawiamy do podwojenia objętości
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
Na cieście układamy kawałki rabarbaru
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
Wierzch posypujemy kruszonką
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
Ostudzone ciasto polewamy lukrem
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką