mitofri

mitofri

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 516]

Ciasto drożdżowe ze skórką pomarańczową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna babka z rodzynkami i skórką pomarańczową.

Ciasto drożdżowe ze skórką pomarańczową

Składniki:

Ciasto drożdżowe ze skórką pomarańczową

 

  • 60 dag mąki pszennej
  • 12,5 dag białego cukru
  • 12,5 dag masła
  • 4 jajka
  • 1/4 litra mleka
  • 5 dag drożdży
  • 1/4 łyżeczki soli
  • mała łyżeczka aromatu cytrynowego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 50 g skórki pomarańczowej
  • 40 g rodzynek

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe ze skórką pomarańczową
Na początku w garnku zagrzać mleko.Następnie do ciepłego mleka dodać pół łyżeczki białego cukru, pokruszone drożdże i dokładnie wymieszać. Garnek przykryć ściereczką i postawić w ciepłym miejscu, aby drożdże wyrosły. Następnie w misce umieścić mąkę, dodać wyrośnięte drożdże, utarte żółtka, stopione masło i sól.Ze składników dokładnie wyrobić ciasto.Najlepiej na stolnicy. Następnie dodać ubitą na sztywno pianę z białek i ponownie wyrobić ciasto. Na koniec dodać aromat cytrynowy, rodzynki i skórkę pomarańczową. Ponownie wyrobić ciasto.Nie powinno się kleić.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia.Przełożyć ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec około 60 minut.Smacznego.