Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe ze skórką pomarańczową
Na początku w garnku zagrzać mleko.Następnie do ciepłego mleka dodać pół łyżeczki białego cukru, pokruszone drożdże i dokładnie wymieszać. Garnek przykryć ściereczką i postawić w ciepłym miejscu, aby drożdże wyrosły. Następnie w misce umieścić mąkę, dodać wyrośnięte drożdże, utarte żółtka, stopione masło i sól.Ze składników dokładnie wyrobić ciasto.Najlepiej na stolnicy. Następnie dodać ubitą na sztywno pianę z białek i ponownie wyrobić ciasto. Na koniec dodać aromat cytrynowy, rodzynki i skórkę pomarańczową. Ponownie wyrobić ciasto.Nie powinno się kleić.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia.Przełożyć ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec około 60 minut.Smacznego.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia.Przełożyć ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec około 60 minut.Smacznego.