Sposób przygotowania:
Ciasto drożdzowe ze sliwkami
Drożdże kruszymy i dodajemy ciepłe mleko ,łyżeczkę cukru, i 2 łyżki mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia na kilka minut. Żółtka ucieramy z cukrem, cukrem wanilinowym na jednolitą masę. Masło roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy do niej wyrośnięte drożdże i żółtka. Wyrabiamy ciasto. Następnie wlewamy chłodne masło, wyrabiamy ciasto dalej do czasu, aż będzie odstawać od ręki. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę. Blaszkę smarujemy masłem i posypujemy bułka tartą.Śliwki myjemy i wyciągamy pestki a, następnie kroimy na ćwiarki. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blaszkę układamy na nim śliwek Tak przygotowane ciasto odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok. 20 minut. W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę: Zimne masło z mąka i cukrem kruszymy w palcach aby składniki się połączyły.. Tak przygotowaną kruszonką posypujemy e ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.