eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Ciasto Eli dwa w jednym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszne ciasto z makiem i serem na kruchym spodzie.

Ciasto Eli dwa w jednym

Składniki:

Ciasto Eli dwa w jednym

 

  • Ciasto
  • 30 dkg mąki poznańskiej
  • 15 dkg schłodzonej margaryny Kasia
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18 %

 

  • Mak
  • 1 puszka gotowej masy makowej-900 g

 

  • Ser
  • 1.20 kg twarogu
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 20 dkg margaryny Kasia
  • 8 żółtek
  • 1 budyń Smietankowy
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 10 dkg rodzynek
  • 10 białek
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Ciasto Eli dwa w jednym
Na stolnicę wysypać przesianą mąkę,dodać pokrojoną margarynę i razem posiekać.Dodać żółtka,śmietanę i szybko zagnieść ciasto.Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.Ser zmielić w maszynce z drobnym sitkiem.Miękką margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę.Dodać żółtka i chwilę razem ucierać.Do masy dodać ser,kaszę manną,budyń i razem ucierać aż wszystko się połączy.Do masy dodać rodzynki i wymieszać.Białka z solą ubić na sztywną pianę,dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.Blachę o wymiarze 24 cm na 38 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Na dół wyłożyć rozwałkowane kruche ciasto,potem masę makową i na wierzch masę serową.Piec około 60-70 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.Po ostudzeniu pokroić ciasto w kwadraty i ułożyć na paterze.Smacznego!