Sposób przygotowania:
Ciasto Fale Dunaju
Utrzeć masło z cukrem dodając po1 żółtku, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ubitą na sztywno pianę.
Ciasto podzielić na dwie części.
Jedną część wyłożyć na blachę, do drugiej dodać kakao, 2 łyżki wody po czym wyłożyć na jasną część ciasta.
Na wierzchu dość gęsto rozłożyć wiśnie odsączone z kompotu.
Piec około 45 minut w temp. 160-180 stop. C.
KREM:
Z mleka cukru i mąki ugotować budyń.
Ostudzony dodawać stopniowo do utartej margaryny.
Gdy ciasto ostygnie nałożyć na nie krem.
POLEWA:
Polewę sporządzić rozpuszczając w garnku jej składniki.
Gdy wystygnie oblać nią ciasto.
Ciasto podzielić na dwie części.
Jedną część wyłożyć na blachę, do drugiej dodać kakao, 2 łyżki wody po czym wyłożyć na jasną część ciasta.
Na wierzchu dość gęsto rozłożyć wiśnie odsączone z kompotu.
Piec około 45 minut w temp. 160-180 stop. C.
KREM:
Z mleka cukru i mąki ugotować budyń.
Ostudzony dodawać stopniowo do utartej margaryny.
Gdy ciasto ostygnie nałożyć na nie krem.
POLEWA:
Polewę sporządzić rozpuszczając w garnku jej składniki.
Gdy wystygnie oblać nią ciasto.