jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Ciasto Fale Dunaju

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

smaczne ciasto z wiśniami

Ciasto Fale Dunaju

Składniki:

Ciasto Fale Dunaju

 

Sposób przygotowania:

Ciasto Fale Dunaju
Utrzeć masło z cukrem dodając po1 żółtku, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ubitą na sztywno pianę.

Ciasto podzielić na dwie części.

Jedną część wyłożyć na blachę, do drugiej dodać kakao, 2 łyżki wody po czym wyłożyć na jasną część ciasta.

Na wierzchu dość gęsto rozłożyć wiśnie odsączone z kompotu.

Piec około 45 minut w temp. 160-180 stop. C.

KREM:

Z mleka cukru i mąki ugotować budyń.

Ostudzony dodawać stopniowo do utartej margaryny.

Gdy ciasto ostygnie nałożyć na nie krem.

POLEWA:

Polewę sporządzić rozpuszczając w garnku jej składniki.

Gdy wystygnie oblać nią ciasto.