Sposób przygotowania:
Ciasto Flaga USA
Oczywiście nie musi to być ciasto z pudełka, można zrobić swoje ulubione, tu u nas są one całkiem smaczne i zawsze dobrze wychodzą a poza tym niekoniecznie trzeba robić je według przepisu na pudełku - z reguły do zawartości pudełka należy dodać jajka, wodę i olej - ja zamiast oleju dodałem jogurt grecki Chobani z ananasem.
Proszek przesiać przez sitko, dodać jajka, jogurt i wodę, ubić na jednolitą masę. Po ubiciu ciasta należy je upiec w formie 23 x 33 cm wysmarowanej i obsypanej np. bułką tartą w temp. 175 C ok. 35 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu pozwolić na całkowite ostygnięcie, następnie wyłożyć je dnem do góry na odpowiedniej wielkości tackę.
Krem to po prostu wymieszanie bitej śmietany z jogurtem greckim. Teraz należy obłożyć ciasto kremem, górę i boki, rezerwując trochę kremu na później. W lewym górnym rogu odmierzyć prostokąt 10 cm X 12,5 cm i wyłożyć w nim borówki. Następnie ułożyć maliny w rzędach na wzór flagi amerykańskiej zaczynając od rzędu górnego przy borówkach. Na sam koniec włożyć resztę kremu do woreczka plastikowego, odciąć mały kawałek w rogu i wycisnąć krem pomiędzy rzędami czerwonymi tworząc rzędy białe. Ciasto trzymać w lodówce przed podaniem. Pozostałe owoce podać z ciastem.
Uwaga: Łatwiej jest zrobić rzędy czerwone z truskawek przekrojonych na pół i ułożonych płaską stroną na kremie, szeroką stroną truskawki po lewej stronie. Rzędów będzie mniej niż na fladze, ilość rzędów zależy od wielkości truskawek a pasków białych nie trzeba robić, truskawki trzeba tylko tak ułożyć, żeby pierwszy pasek na górze i ostatni na dole był czerwony.
Proszek przesiać przez sitko, dodać jajka, jogurt i wodę, ubić na jednolitą masę. Po ubiciu ciasta należy je upiec w formie 23 x 33 cm wysmarowanej i obsypanej np. bułką tartą w temp. 175 C ok. 35 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu pozwolić na całkowite ostygnięcie, następnie wyłożyć je dnem do góry na odpowiedniej wielkości tackę.
Krem to po prostu wymieszanie bitej śmietany z jogurtem greckim. Teraz należy obłożyć ciasto kremem, górę i boki, rezerwując trochę kremu na później. W lewym górnym rogu odmierzyć prostokąt 10 cm X 12,5 cm i wyłożyć w nim borówki. Następnie ułożyć maliny w rzędach na wzór flagi amerykańskiej zaczynając od rzędu górnego przy borówkach. Na sam koniec włożyć resztę kremu do woreczka plastikowego, odciąć mały kawałek w rogu i wycisnąć krem pomiędzy rzędami czerwonymi tworząc rzędy białe. Ciasto trzymać w lodówce przed podaniem. Pozostałe owoce podać z ciastem.
Uwaga: Łatwiej jest zrobić rzędy czerwone z truskawek przekrojonych na pół i ułożonych płaską stroną na kremie, szeroką stroną truskawki po lewej stronie. Rzędów będzie mniej niż na fladze, ilość rzędów zależy od wielkości truskawek a pasków białych nie trzeba robić, truskawki trzeba tylko tak ułożyć, żeby pierwszy pasek na górze i ostatni na dole był czerwony.
KasiaJulcia
marietta