Kraina Miodem Płynąc

Kraina Miodem Płynąc

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 57]

Ciasto gorące serce

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Zaskocz swoją drugą połówkę przepięknie prezentującym się ciastem czekoladowym z truskawkowym wnętrzem z odrobiną chili- dla pikanterii.

Ciasto gorące serce Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto gorące serce

 

  • Ciasto truskawkowe:
  • mąka pszenna- 180 g,
  • jajka- 2 sztuki,
  • cukier trzcinowy- 1/2 szklanki,
  • olej- 1/2 szklanki,
  • proszek do pieczenia- 1 łyżeczka,
  • aromat truskawkowy**- 1 łyżeczka,
  • suszona chili- 1/2 łyżeczki,
  • barwnik czerwony

 

  • Ciasto czekoladowe:
  • czekolada gorzka- 200 g,
  • masło- 180 g,
  • mąka- 120 g,
  • cukier- 3/4 szklanki,
  • jajka- 3 sztuki,
  • proszek do pieczenia- 1 płaska łyżeczka,
  • ekstrakt z wanilii- 1 łyżeczka,

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto gorące serce
Ciasto truskawkowe: Jajka z cukrem utrzeć na jasną i puszystą masę. Ciągle mieszając, małymi porcjami wlać olej oraz ekstrakt truskawkowy. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz chili przesiać do masy i wymieszać. Dodać barwnik. Masę przelać do małej, silikonowej keksówki (22x10 cm). Piec w 180 stopniach przez 25-30 minut. Wystudzone ciasto pokroić na plastry o grubości 2 cm, a następnie wybraną foremką wykroić wzór i ułożyć w tej samej keksówce, w której piekło się ciasto. Ciasto czekoladowe: Masło i czekoladę rozpuścić i przestudzić. Jajka ubić z cukrem na puszystą i jasną masę oraz połączyć z czekoladową masą. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia przesiać do masy, wymieszać i przelać do keksówki, w której uprzednio ułożony został wzór. Piec w 180 stopniach przez 25 minut (ciasto nie powinno oblepiać patyczka, ale będzie wilgotne). Dodatkowo: Roztopić czekoladę z kakao i mlekiem w kąpieli wodnej. Lekko przestudzoną polewą polać ciasto. Ozdobić truskawkami.

Ciasto gorące serce
czekoladowe ciasto z truskawkowym sercem, ciasto gorące serce, ciasto ze wzorem