SUPERPRZEPIS

Mleczne ciasto z czekoladą i biszkoptami

  • 4
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Mleczne ciasto z czekoladą i biszkoptami Więcej zdjęć (2)

Kakaowy biszkopt przełożony kremem czekoladowym i biszkoptami. Bardzo smaczne ciasto warstwowe z wyraźnie wyczuwalnym mlekiem w proszku.

Składniki:

Mleczne ciasto z czekoladą i biszkoptami

BISZKOPT KAKAOWY:

CIEMNY KREM CZEKOLADOWY:

  • 125 g serka mascarpone
  • 1 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
  • 1/2 szklanki mleka w proszku
  • 100 g czekolady mlecznej 
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki wody

JASNY KREM CZEKOLADOWY:

  • 125 g serka mascarpone
  • 1 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
  • 1/2 szklanki mleka w proszku
  • 100 g czekolady białej
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki wody

POLEWA:

  • 50 g czekolady gorzkiej 70%
  • 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30%

DODATKI:

  • ok 100 g małych biszkoptów okrągłych
  • 1/3 szklanki soku porzeczkowego
  • napar z herbaty do nasączenia biszkoptu

Sposób przygotowania:

Mleczne ciasto z czekoladą i biszkoptami

ETAP 1:

Mleczne ciasto z czekoladą i biszkoptami
Do biszkoptu dodać kakaową pastę i zmiksować.

Składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej.

Kakao wymieszać z wodą i olejem na gładką pastę.

Mąkę pszenną  przesiać z mąką ziemniaczaną, solą i proszkiem do pieczenia.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ustawiając mikser na najwyższych obrotach i dodawać porcjami cukier.

Zmniejszyć obroty do minimum i wlać po jednym żółtku. Dodać kakaową pastę, a na końcu wsypać suche składniki, delikatnie mieszając łopatką.

Wylać do formy o wymiarach 21 x 25 cm.  Nie należy natłuszczać brzegów, jedynie na dno położyć papier do pieczenia.

Piec w 160*C przez 30 min. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Przekroić na dwa blaty, każdy z nich nasączyć  naparem z herbaty.

ETAP 2:

Mleczne ciasto z czekoladą i biszkoptami
Do gorącej mieszanki mlecznej dodać czekoladę i dokładnie połączyć.

Ciemny krem czekoladowy. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić. 1 szklankę śmietanki wlać do garnuszka i jak tylko zacznie wrzeć, wsypać przesiane mleko w proszku.

Mieszać trzepaczką do momentu, aż nie będzie grudek. Zagotować, zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Połączyć z mlekiem, a następnie dodać napęczniałą żelatynę. Mieszać, aż się rozpuści i ostudzić. Gdyby pojawiły się grudki, to na tym etapie mieszankę mleczną można przelać przez sitko.

Zimne mascarpone ubić z pozostałą kremówką (1/2 szklanki) i dodawać porcjami przestudzoną mieszankę czekoladową. Delikatnie wymieszać trzepaczką, ale nie ubijać. Krem wyłożyć na pierwszy blat biszkoptu.

ETAP 3:

Mleczne ciasto z czekoladą i biszkoptami
Biszkopty namaczać w soku porzeczkowym i układać na kremie.

Okrągłe biszkopty zamaczać w soku porzeczkowym i układać jeden przy drugim na kremie.

ETAP 4:

Mleczne ciasto z czekoladą i biszkoptami
Czekoladę rozpuścić w mlecznej mieszance razem z żelatyną.

Na biszkoptach rozsmarować jasny krem czekoladowy, który przygotowujemy w taki sam sposób co ciemny. Zmienia się jedynie rodzaj czekolady.  Przykryć drugą częścią biszkoptu.

Ciasto polać polewą czekoladową, rozpuszczając czekoladę i śmietankę nad kąpielą wodną. Kiedy ciasto stężeje, można pokroić na kawałki. 

Udanych wypieków i smacznego :)