Sposób przygotowania:
Mleczne ciasto z czekoladą i biszkoptamiETAP 1:
Składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej.
Kakao wymieszać z wodą i olejem na gładką pastę.
Mąkę pszenną przesiać z mąką ziemniaczaną, solą i proszkiem do pieczenia.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ustawiając mikser na najwyższych obrotach i dodawać porcjami cukier.
Zmniejszyć obroty do minimum i wlać po jednym żółtku. Dodać kakaową pastę, a na końcu wsypać suche składniki, delikatnie mieszając łopatką.
Wylać do formy o wymiarach 21 x 25 cm. Nie należy natłuszczać brzegów, jedynie na dno położyć papier do pieczenia.
Piec w 160*C przez 30 min. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Przekroić na dwa blaty, każdy z nich nasączyć naparem z herbaty.
ETAP 2:
Ciemny krem czekoladowy. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić. 1 szklankę śmietanki wlać do garnuszka i jak tylko zacznie wrzeć, wsypać przesiane mleko w proszku.
Mieszać trzepaczką do momentu, aż nie będzie grudek. Zagotować, zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Połączyć z mlekiem, a następnie dodać napęczniałą żelatynę. Mieszać, aż się rozpuści i ostudzić. Gdyby pojawiły się grudki, to na tym etapie mieszankę mleczną można przelać przez sitko.
Zimne mascarpone ubić z pozostałą kremówką (1/2 szklanki) i dodawać porcjami przestudzoną mieszankę czekoladową. Delikatnie wymieszać trzepaczką, ale nie ubijać. Krem wyłożyć na pierwszy blat biszkoptu.
ETAP 3:
Okrągłe biszkopty zamaczać w soku porzeczkowym i układać jeden przy drugim na kremie.
ETAP 4:
Na biszkoptach rozsmarować jasny krem czekoladowy, który przygotowujemy w taki sam sposób co ciemny. Zmienia się jedynie rodzaj czekolady. Przykryć drugą częścią biszkoptu.
Ciasto polać polewą czekoladową, rozpuszczając czekoladę i śmietankę nad kąpielą wodną. Kiedy ciasto stężeje, można pokroić na kawałki.
Udanych wypieków i smacznego :)
Justi2401
iziona
SylaUla
halina