Sposób przygotowania:
Ciasto grysikowe
Mąkę, cukier, 2 łyżki śmietany, 1 łyżkę sody oczyszczonej, 2 łyżki miodu, 6 dag tłuszczu starannie wymieszać. Wbić do tego 2 całe jajka i ponownie wszystko mieszać ugniatając ciasto. Wyrobione ciasto podzielić na 3 części. Każdą z tych części dać do osobnej formy posmarowanej margaryną lub obłożoną papierem do pieczenia. Wszystkie części ciasta piec. Podczas pieczenia zrobić masę.Masa: Grysik ugotować w mleko i odłożyć, aby przestygnął. Grysik pomieszać z margaryną, cukrem pudrem, zapachem waniliowym i wszystko razem utrzeć na masę.Całość: Upieczone placki wyciągnąć z piekarnika, ostudzić, a następnie każdy z nich posmarować powidłem śliwkowym i nałożyć na to zrobioną masę. Wsadzić ciasto do lodówki na parę godzin.