lola11992

lola11992

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 622]

Ciasto grysikowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Placek grysikowy bardzo dobry i nie taki trudny.

Ciasto grysikowe

Składniki:

Ciasto grysikowe

 

  • Ciasto:

 

 

  • Masa:
  • 1 litr mleka
  • 10 dag margaryny
  • 8 łyżek grysiku
  • zapach waniliowy
  • 5 dag cukru pudru
  • powidło śliwkowe

 

Sposób przygotowania:

Ciasto grysikowe
Mąkę, cukier, 2 łyżki śmietany, 1 łyżkę sody oczyszczonej, 2 łyżki miodu, 6 dag tłuszczu starannie wymieszać. Wbić do tego 2 całe jajka i ponownie wszystko mieszać ugniatając ciasto. Wyrobione ciasto podzielić na 3 części. Każdą z tych części dać do osobnej formy posmarowanej margaryną lub obłożoną papierem do pieczenia. Wszystkie części ciasta piec. Podczas pieczenia zrobić masę.Masa: Grysik ugotować w mleko i odłożyć, aby przestygnął. Grysik pomieszać z margaryną, cukrem pudrem, zapachem waniliowym i wszystko razem utrzeć na masę.Całość: Upieczone placki wyciągnąć z piekarnika, ostudzić, a następnie każdy z nich posmarować powidłem śliwkowym i nałożyć na to zrobioną masę. Wsadzić ciasto do lodówki na parę godzin.