Sposób przygotowania:
Ciasto grysikowe z malinami
Galaretki rozpuszczamy w 600ml gorącej wody. Na spodzie formy o wymiarach 23x28cm układamy herbatniki. W garnku zagotowujemy mleko. Wsypujemy kaszę mannę i gotujemy 2-3 minuty, aż kasa zgęstnieje, ciągle mieszając. Po ugotowaniu masę studzimy. Miękkie masło ucieramy mikserem z cukrem pudrem na puszystą masę (ok.3 minut). Połowę masy wykładamy na herbatnikowy spód i odstawiamy do lodówki, a w tym czasie przygotowujemy masę malinową. Maliny umieszczamy w garnku, dodajemy cukier i podgrzewamy mieszając aż cukier się rozpuści i maliny się rozpadną. Następnie masę przecieramy przez sito. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i mieszamy z malinami. Masę odstawiamy, gdy zacznie tężeć wykładamy ją na kaszę mannę i odstawiamy do całkowitego stężenia. Po tym czasie na masie malinowej rozkładamy porcję herbatników. Na herbatniki wykładamy resztę kremu z manny. Na kremie układamy maliny i zalewamy tężejącą galaretkę. Ciasto odstawiamy na noc do lodówki. Życzę smacznego :)
zbysiowa
xooxoo
LauraLaura
BozenaMatuszczyk