czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

SUPERPRZEPIS

Ciasto grysikowe z nutellą i truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Pyszne, orzeźwiające ciasto, nie wymagające pieczenia. Na pewno wszystkim będzie smakowało:) Idealne do popołudniowej kawy...

Ciasto grysikowe z nutellą i truskawkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto grysikowe z nutellą i truskawkami

 

  • Masa grysikowa:
  • 650ml mleka,
  • 100g kaszy manny,
  • 120g masła,
  • 180g kremu czekoladowego,
  • łyżka cukru,
  • 230g herbatników.

 

 

  • Masa jogurtowa:
  • 700ml jogurtu naturalnego,
  • 200ml śmietanki 30%,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 25 g żelatyny,
  • 70ml wody,
  • 2 łyżki konfitury różanej.

Sposób przygotowania:

Ciasto grysikowe z nutellą i truskawkami
1. Na dnie blaszki o wym. 23x33 cm ułożyć warstwę herbatników, jeden obok drugiego. Mleko zagotować z masłem, cukrem i kremem czekoladowym. Stale mieszając, powoli wsypywać kaszę mannę. Mieszając, gotować około 3 minuty. Gorącą masę wylać na herbatniki, przykryć kolejną warstwą ciastek. Odstawić do ostygnięcia. 2. Truskawki i porzeczki zblendować. Odłożyć 4 łyżki musu. Mąkę ziemniaczaną zmieszać dokładnie ze 100ml wody. Resztę musu zmieszać z 350ml wody i cukru. Stale mieszając, wlać rozrobioną mąkę. Gotować jedną minutę. Zdjąć z ognia, dodać dżem i wymieszać. Gorącą masę wylać na herbatniki. Ostudzić. 3. Żelatynę rozpuścić w 70ml wrzątku, przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Stopniowo dodawać jogurt, odłożony mus oraz konfiturę. Na koniec powoli wlewać przestudzoną żelatynę. Masę rozsmarować na wierzchu ciasta. Wstawić na całą noc do lodówki, by masy całkowicie stężały. Przed podaniem udekorować truskawkami.
Ciasto grysikowe z nutellą i truskawkami
na przestudzoną masę grysikową wylać masę truskawkową
Ciasto grysikowe z nutellą i truskawkami
Przygotowac masę jogurtową, wylać na wiaezrch ciasta