Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Ciasto herbatnikowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Bez pieczenia,łatwe i dobre!

Ciasto herbatnikowe

Składniki:

Ciasto herbatnikowe

 

  • Ciasto;
  • 15dag.masła,
  • 10dag.cukru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 jajko,
  • 20dag.pokruszonych herbatników,
  • 10dag.wiórków kokosowych,
  • 5dag.posiekanych orzechów,
  • 2dag.rodzynek
  • Masa;
  • 3łyżki żelatyny,
  • 7dag.masła,
  • 2łyżki mleka,
  • 1/2op.budyniu waniliowego,
  • 20dag.cukru pudru,
  • sok z 1\2cytryny
  • 40dag.naturalnego serka homogenizowanego

Sposób przygotowania:

Ciasto herbatnikowe
Masło rozpuścić,dodać cukier,cukier waniliowy,kakao,roztrzepane jajko i podgrzewać na małym ogniu,cały czas mieszając,aż masa zgęstnieje.Następnie wsypać pokruszone herbatniki,wiórki kokosowe,orzechy i rodzynki i jeszcze ciepłą masą wyłożyć dno tortownicy(22cm),odstawić do ostygnięcia. Żelatynę rozpuścić w 1\2szkl.gorącej wody,ostudzić.Masło rozpuścić,dodać mleko,budyń,cukier puder i sok z cytryny,zagotować,dokładnie wymieszać.Masę lekko wystudzić,połączyć z serkiem homogenizowanym oraz żelatyną i wyłożyć na ciasto w tortownicy,schładzać w lodówce,aż masa stężeje.Ciasto udekorować esami-floresami z rozpuszczonej czekolady.