Sposób przygotowania:
Pyszne ciasto HrabinaPrzygotowanie ciemnego ciasta:
Jajka ubijam z żółtkami i cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao oraz olej. Miksuję.
Przygotowanie jasnego ciasta:
Białka ubijam z cukrem na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję mąkę ziemniaczaną, ocet oraz olej.
Wyłożenie ciasta na blaszkę
Na blaszkę (wymiary 35cmx22cm) wyłożoną papierem do pieczenia wykładam naprzemiennie porcje jasnego i ciemnego ciasta. Ciasto delikatnie mieszam widelcem. Piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa blaty.
Przygotowanie masy
Z mleka odlewam 1/2 szklanki. Pozostałe mleko gotuję z cukrem. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń. Na końcu do masy dodaję cappuccino. Ucieram.
Przełożenie ciasta
Na jeden z blatów ciasta wykładam połowę masy cappuccino, wyrównuję. Biszkopty maczam w kawie i układam na cieście. Na biszkopty wykładam drugą część masy cappuccino, wyrównuję. Galaretki rozpuszczam w 3 szklankach wrzątku, studzę. Tężejącą galaretkę wylewam na ciasto. Wierzch przykrywam drugim blatem ciasta. Gotowe ciasto oprószam cukrem pudrem i schładzam 2 godziny w lodówce.
Przełożenie: jeden blat ciasta- połowa masy- biszkopty-połowa masy-galaretka-drugi blat ciasta
misia5
Hrabina w kuchni