Megg

Megg

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 412]

Ciasto przekładane ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto przekładane ze śliwkami

Ciasto przekładane ze śliwkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto przekładane ze śliwkami

 

  • Ciasto kakaowe:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku

 

  • Ciasto orzechowe:
  • 5 białek
  • 1 szkl cukru
  • 25 dag orzechów posiekanych
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka proszku

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto przekładane ze śliwkami
Ciasto kakaowe: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodać cukier nadal ubijając, następnie dodać żółtka, ubić, a na koniec dodać mąkę wymieszaną z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie wymieszać i wlać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 st przez ok. 20 min. Ciasto orzechowe: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać miód płynny, orzechy wymieszane z mąką oraz proszkiem i delikatnie wszystko wymieszać. Ciasto wlać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, Piec w 180 st przez ok. 30 min. Masa budyniowa: Jedną szklankę mleka zagotować z cukrem. W drugiej szklance mleka roztrzepać żółtka wraz z obiema mąkami, a następnie wlać na gotujące się mleko z cukrem i gotować cały czas mieszając aż powstanie gęsty budyń. Pozostawić do ostygnięcia. Masło utrzeć na puch, dodawać budyń, ciągle ucierając na gładką masę. Ponadto: Dwie garści suszonych śliwek zalać alkoholem i pozostawić na 24h. Po tym czasie śliwki odcedzić i pokroić w paseczki. Ułożenie: Na cisto kakaowe wyłożyć połowę masy, rozsmarować i przykryć ciastem orzechowym. Na ciasto orzechowe wyłożyć resztę masy, rozsmarować i rozłożyć na całym wierzchu pokrojone w paseczki śliwki, a następnie docisnąć ich do masy. Ciasto odstawić do lodówki do stężenia.
Ciasto przekładane ze śliwkami
Ciasto przekładane ze śliwkami
Ciasto przekładane ze śliwkami
Ciasto przekładane ze śliwkami