Klaudynka

Klaudynka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 125]

Ciasto jabłkowo-budyniowe.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Delikatne połączenie budyniu i jabłuszek, pyszne ciasto.

Ciasto jabłkowo-budyniowe. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto jabłkowo-budyniowe.

 

  • Na ciasto:

 

 

  • 1 szklanka cukru

 

  • 3 żółtka

 

 

  • 1 cukier waniliowy

 

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

  • Masa budyniowa:

 

 

  • 4 łyżki cukru

 

  • 3 budynie śmietankowe albo waniliowe

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto jabłkowo-budyniowe.
Robimy kruche ciasto. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy margarynę i siekamy wszystko nożem. Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy do mąki. Delikatnie wyrabiamy ciasto, dodając śmietanę. Dzielimy ciasto na 2 części. Gotujemy mleko z 4 łyżkami cukru i budyniami. Studzimy masę. Jabłka obieramy i kroimy na 8 części, obtaczamy je w kaszy mannie. Rozwałkowujemy 1 część ciasta i wkladamy do foremki. Ukladamy na niej obtoczone jabłka i zalewamy masą budyniową. Rozwałkowujemy drugą część ciasta i przykrywamy masę, nakłówamy ciasto widelcem. Pieczemy w 200-220* przez ok. 20-30 min. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto jabłkowo-budyniowe.
Dokładnie oddzielamy żółtka przed ich utarciem z cukrem.
Ciasto jabłkowo-budyniowe.
Mąkę z proszkiem do pieczenia i margaryną siekamy delikatnie nożem.