jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Ciasto jabłkowo- kokosowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

rewelacyjne ciasto dwukolorowe do niedzielnej kawy i herbaty

Ciasto jabłkowo- kokosowe

Składniki:

Ciasto jabłkowo- kokosowe

 

  • CIASTO:
  • 15 dag twarogu
  • 6 łyżek mleka
  • 6 łyżek oleju
  • 4 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • sól- szczypta
  • 2 szklanki mąki
  • proszek do pieczenia
  • tłuszcz- do wysmarowania formy
  • KREM I POLEWA:
  • 4 jajka 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 1,5 szklanki cukru20 dag wiórków kokosowych
  • 12 jabłek
  • 20 dag konfitury morelowej
  • 1 słoiczek borówek

Sposób przygotowania:

Ciasto jabłkowo- kokosowe
Wymieszać twaróg, mleko, olej, cukier, cukier waniliowy i sól, na gładkie ciasto. Połączyć mąkę z proszkiem do pieczenia i wsypać do twarogu. Całość dokładnie zmiksować. Ciasto wyłożyć na natłuszczoną dużą i płaską blachę do pieczenia. Rozbić jajka. Wymieszać żółtka, kwaśną śmietanę, 10 dag cukru i 10 dag wiórków kokosowych, a następnie posmarować otrzymaną masą ciasto. Obrać jabłka, wykroić gniazda nasienne i pokroić na krążki. Ułożyć na cieście. Blachę wstawić do nagrzanego do temp. 200 stop. C. i piec 30 minut. Rozgrzać konfiturę morelową, przetrzeć ją przez sito. Ubić na sztywno białka, dosypując równomiernie cukier. Domieszać resztę wiórków kokosowych. Masę kokosową dokładnie przelać do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki. Wyjąć ciasto z piekarnika. Jabłka posmarować konfiturą. Między jabłkami zrobić szprycą nieduże kokosowe kleksy.piec w tej samej temperaturze jeszcze 10 minut, aż masa kokosowa lekko się przyrumieni. gotowe ciasto udekorowac borówkami, układając je na środkach jabłek. Ciasto wystudzić.