Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Ciasto ,,Jadzia''

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 40
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Zapomniane ciasto,które dawniej piekłam bardzo często.Placki przekładane masą z kaszy manny i domowym powidłem. Najlepiej smakuje na drugi lub trzeci dzień gdy trochę zmięknie.

Ciasto ,,Jadzia'' Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto ,,Jadzia''

 

  • Ciasto:
  • 70 dag mąki tortowej
  • 2 całe jajka
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 łyżki miodu prawdziwego
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 2 łyżki śmietany 12%

 

 

  • Dodatkowo:
  • maka do posypania stolnicy
  • 1 słoiczek powidła śliwkowego (250 ml )
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasto ,,Jadzia''
Ciasto: Ciasto: składniki przekładamy do miski i zagniatamy gładkie i mięciutkie ciasto.Następnie dzielimy na 4 równe części.Każdą część wałkujemy na posypanej mąką stolnicy,układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,placki nakłuwamy widelcem na całej powierzchni .Pieczemy każdy osobno 10-15 minut do zrumienienia w temp.170.Blaszka 35cm x 24cm.Upieczone studzimy.

Masa: mleko wlewamy do garnka i zagotowujemy,do gotującego wsypujemy kaszę mannę,chwilę gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszamy,aby nie zrobiły się grudki i się nie przypaliła.Następnie studzimy.Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę,następnie stopniowo dodajemy ostudzoną kaszę mannę,ucieramy aż masa będzie dobrze utarta i puszysta. Upieczone placki przekładamy masą i powidłem śliwkowym,oprószamy cukrem pudrem. Warstwy przekładania: placek, połowa masy, placek, powidło, placek, druga połowa masy, placek, cukier puder
Ciasto ,,Jadzia''
Ciasto zagniatamy i dzielimy na 4 równe części.
Ciasto ,,Jadzia''
Kaszę mannę gotujemy,studzimy i ucieramy z masłem.
Ciasto ,,Jadzia''
Placki pieczemy,każdy osobno i studzimy.
Ciasto ,,Jadzia''
Placki przekłądamy masą i powidłem,oprószamy cukrem.