Sposób przygotowania:
Ciasto ,,Jadzia''
Ciasto: Ciasto: składniki przekładamy do miski i zagniatamy gładkie i mięciutkie ciasto.Następnie dzielimy na 4 równe części.Każdą część wałkujemy na posypanej mąką stolnicy,układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,placki nakłuwamy widelcem na całej powierzchni .Pieczemy każdy osobno 10-15 minut do zrumienienia w temp.170.Blaszka 35cm x 24cm.Upieczone studzimy.
Masa: mleko wlewamy do garnka i zagotowujemy,do gotującego wsypujemy kaszę mannę,chwilę gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszamy,aby nie zrobiły się grudki i się nie przypaliła.Następnie studzimy.Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę,następnie stopniowo dodajemy ostudzoną kaszę mannę,ucieramy aż masa będzie dobrze utarta i puszysta. Upieczone placki przekładamy masą i powidłem śliwkowym,oprószamy cukrem pudrem. Warstwy przekładania: placek, połowa masy, placek, powidło, placek, druga połowa masy, placek, cukier puder
Masa: mleko wlewamy do garnka i zagotowujemy,do gotującego wsypujemy kaszę mannę,chwilę gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszamy,aby nie zrobiły się grudki i się nie przypaliła.Następnie studzimy.Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę,następnie stopniowo dodajemy ostudzoną kaszę mannę,ucieramy aż masa będzie dobrze utarta i puszysta. Upieczone placki przekładamy masą i powidłem śliwkowym,oprószamy cukrem pudrem. Warstwy przekładania: placek, połowa masy, placek, powidło, placek, druga połowa masy, placek, cukier puder