Sposób przygotowania:
Sernik Babci Jadzi
Przygotowanie: Ciasto: Wysypac make na stolnice, dodac zimne maslo i posiekac duzym nozem. Dodac pozostale skladniki, szybko zagniesc. Prostokatna ( wlasciwie to dowolna) blaszke wysmarowac tluszczem i wysypac bulka tarta. Ciasto rozkalkowac na 0,5cm i wylozyc nim blaszke. Wlozyc do zamrazarki. Masa: Najlepiej naszykowac sobie wszystkie, odmierzone skladniki, bo potem trzeba ciagle mieszac :) Odzielic zoltka od bialek(5), bialka wlozyc na razie do lodowki. Zoltka i pozostale 2 jajka ubic z cukrem( mikserem oczywiscie). Powoli dodawac ser, olej i mleko- ucierac dalej. Na koniec dodac sparzone rodzynki. Mase wylac na ciasto ( jest dosc rzadka) i piec temp 190-200 przez ok. 50 minut. Z bialek ubic piane (mozna dodac troche cukru pudru), wylozyc na ciasto i piec jeszcze 10 minut. Wiorki kokosowe wymieszac z cukrem ( ilosc dowolna) i podsmazyc na masle. Wylozyc na wierzch sernika. Smacznego!* moze to byc mielony twarog lub ser " w wiadeereczku". Ja nie mam dostepu do takiego sera, wiec korzystam z takiego rzadszego, bardziej "jogurtowego", ale zawsz pelnotlustego. Wtedy dodaje mniej mleka, a wiecej budyniu * jesli ktos nie lubi wiorkow kokosowych, mozna je sobie odpuscic, trzeba tylko dodac wiecej cukru pudru do pianny