Sposób przygotowania:
Ciasto jogurtowo-jabłkowe.
1. Z mąki, 2 jajek, 2 żółtek, niepełnej szklanki cukru, cukru waniliowego, proszku do pieczenia i śmietany zagnieść ciasto. Zawinąć w aluminiową folię i wstawić do lodówki. 2. Namoczyć rodzynki. 3. Jabłka umyć, zawinąć w folię aluminiową, i piec w piekarniku przez 25 min. w 180st. Po upieczeniu wyjąć, ostudzić. Przekroić i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę o grubości ok. pół cm. 4. Połowę ciasta rozwałkować i wyłożyć na wcześniej wysmarowaną i obsypaną kaszą manną blachę. Po nakłuwać widelcem. Piec w piekarniku w temp. 180 st., aż się lekko zarumieni. Wystawić. 5. Żelatynę rozpuścić w szklance letniej wody. 6. Do jogurtu dodać 3/4 szklanki cukru, cynamon i żelatynę. Zmiksować. 7. Dodać do masy jogurtowej jabłka i rodzynki. Dokładnie wymieszać. 8. Na łyżce margaryny ze złocić wiórki kokosowe razem z 1/4 szklanką cukru, wystudzić. 9. Na blachę wyłożyć masę. Rozwałkować drugą cześć ciasta i położyć na wierzch. Wstawić do piekarnika i piec 35 minut w temperaturze 180st. 10. Ubić białko na sztywną pianę. Dodać wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszać. 11. Wyciągnąć ciasto, wyłożyć na wierzch masę białkowo-wiórkową. Wstawić do piekarnika i piec dalej, aż białko będzie złote. 12. Po upieczeniu ostudzić i podawać na drugi dzień.
msewka
Lakota