Sposób przygotowania:
Ciasto kakaowe Eli
Jajka rozdzielić na białka i żółtka.Białka ubić na sztywną pianę,dodać cukier i jeszcze ubijać.Do piany z cukrem dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać.Mąkę,proszek do pieczenia i kakao przesiac przez sito.Do masy dodać mąkę z proszkiem i kakao i delikatnie wymieszać.Ciasto wylać do formy (25x36) wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez około 25 minut.Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż na dwie części (tak jak do tortu).Mleko zagotować z cukrem,cukrem waniliowym i ostudzić.Masło utrzeć mikserem na puszystą masę,dodawać na przemian ostudzone mleko,mleko w proszku i dalej ucierać.Dolną część biszkopta włożyć do blachy w której się piekł,wyłożyć masę mleczną i przykryć drugą częścią biszkopta.Ciasto włożyć do lodówki.Czekoladę posiekać na mniejsze kawałki.W garnku zagotować wodę.Na garnku położyć miskę żaroodporną lub metalową.Do miski włożyć czekoladę,mleko,masło i roztopić,aż wszystko się razem połączy.Ciasto wyjąć z lodówki i wylać na nie polewę czekoladową.Smacznego!
kasik12
cherry