eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Ciasto kakaowe Eli

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pyszny kakaowy biszkopt przełożony mlecznym kremem

Ciasto kakaowe Eli

Składniki:

Ciasto kakaowe Eli

 

 

  • 125 ml mleka (1/2 szklanki 250 ml)
  • 187.5 ml cukru (3/4 szklanki 250 ml)
  • 2 cukry waniliowe
  • 25 dkg masła
  • 2 szklanki (szklanka 250 ml) mleka w proszku (dawne niebieskie)

 

  • 15 dkg gorzkiej czekolady
  • 5 łyżek mleka
  • 3 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Ciasto kakaowe Eli
Jajka rozdzielić na białka i żółtka.Białka ubić na sztywną pianę,dodać cukier i jeszcze ubijać.Do piany z cukrem dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać.Mąkę,proszek do pieczenia i kakao przesiac przez sito.Do masy dodać mąkę z proszkiem i kakao i delikatnie wymieszać.Ciasto wylać do formy (25x36) wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez około 25 minut.Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż na dwie części (tak jak do tortu).Mleko zagotować z cukrem,cukrem waniliowym i ostudzić.Masło utrzeć mikserem na puszystą masę,dodawać na przemian ostudzone mleko,mleko w proszku i dalej ucierać.Dolną część biszkopta włożyć do blachy w której się piekł,wyłożyć masę mleczną i przykryć drugą częścią biszkopta.Ciasto włożyć do lodówki.Czekoladę posiekać na mniejsze kawałki.W garnku zagotować wodę.Na garnku położyć miskę żaroodporną lub metalową.Do miski włożyć czekoladę,mleko,masło i roztopić,aż wszystko się razem połączy.Ciasto wyjąć z lodówki i wylać na nie polewę czekoladową.Smacznego!